Blåvit besvikelse – trots låga VM-förväntningar

Friidrottsförbundets Jorma Kemppainen låter andra bedöma hans position efter ett misslyckat VM. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Sommarens ungdomsmästerskap blev en framgång för de finländska friidrottarna, men i VM i London blev det knappt någon utdelning alls. Trots låga förväntningar var den blåvita VM-insatsen som helhet en besvikelse.

Friidrottsförbundet träningschef Jorma Kemppainen gick inför mästerskapet ut med ett synnerligen blygsamt mål – tre placeringar bland de åtta bästa. Med facit på hand gick det ännu sämre än så.

– Det går inte att vara nöjd, säger träningschefen Kemppainen om det finländska lagets insats som helhet.

– Vi uppfyllde inte målet, säger han.

Kemppainen har ändå inga planer på att lämna sin post efter den skrala mästerskapsinsatsen.

– Det är andra som ska bedöma min position, men jag är med i utvecklingsarbetet för träningsorganisationen och där är jag kanske som allra bäst. Att lämna posten nu tycker jag vore lite som att desertera, säger Kemppainen.

Tokyo avgör?

En stor förnyelse av hela förbundets tränarupplägg genomfördes för ungefär ett år sedan. Vissa rykten har gjort gällande att enstaka tränare har fått axla en alltför stor arbetsbörda och att de regionala indelningarna är svåra att förstå.

Kemppainen betonar att resultatet i London inte är något betyg för den förnyade organisationen.

– Det går inte att läsa av hur ett system fungerar utgående från första årets resultat. Det är frågan om en lösning som vi ska tillämpa under de kommande årtiondena, säger Kemppainen.

Finland har presterat svagt i stora mästerskap under en längre tid. En viss optimism har med jämna mellanrum spritt sig tack vare framgångar i juniormästerskap. Hur de framgångarna ska omvandlas till framgångar också på senionivå är oklart, liksom hur idrottarna ska bli bättre på att hålla sig friska och skadefria.

– Hälsotjänster finns ganska väl tillgängliga på våra träningscenter och akademier, men jag har funderat på om de används tillräckligt mycket och om det är tillräckligt koordinerat, säger Kemppainen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning