Bländande ljus

Oktober, Sommaröarna. Hanne Jugas målning är gjord på slagmetall på faner. Bild: Okänd

Slagmetall gör Hanne Jugas höstliga skärgårdsmålningar läckert skimrande.

Hanne Juga

Galleri Katariina, Kalevagatan 16. Till 17.4.

Svepande, grova penseldrag skapar en lyckad kontrast till den glänsande ytan. Ett par målningar på duk, utan det tunna metallskiktet, saknar däremot lyskraft. Slagmetallen, som ger ett intryck av bländande ljus, är alldeles uppenbart rätt teknik för Hanne Juga.

Klippor, grenar och vass träder mer eller mindre tydligt fram mot bakgrunden som trots att målningarna tidsbestämts till september och oktober ser ut som snö eller is. Ju färre realistiska detaljer verken innehåller desto mer spännande är de. Men de målningar som är gjorda på nötta fanerskivor – lagren har delvis skavts bort – har en kontrasterande råhet som får till och med en nätt, liten fågel att fungera utan att det blir alltför dekorativt.

Synnöve Rabb Konstredaktör

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning