Blandade känslor när Tiger Woods prisas av Donald Trump – "Jag har känt Donald i flera år"

– Jag har känt Donald i flera år, redan innan han blev president. Vi har spelat golf och ätit middag tillsammans. Bild: Ezra Shaw/AFP-Lehtikuva

Medan afroamerikanska stjärnor i amerikansk fotboll och basket tydligt tagit ställning mot Donald Trump så spelar Tiger Woods gärna golf med den kontroversielle presidenten. Det är därför blandade känslor hos många när Woods tar emot en utmärkelse i Vita huset.

Direkt efter att Tiger Woods överraskande vunnit US Masters i april twittrade Trump att han skulle ge den amerikanske golfstjärnan presidentens frihetsmedalj, den främsta civila utmärkelsen som USA:s president kan dela ut.

Ceremonin äger rum I Vita husets rosenträdgård. Woods blir den 33:e idrottaren som tilldelas medaljen.

Det finns nog ingen som tycker att Woods inte är värd medaljen, framför allt med tanke på att han lyckats komma tillbaka efter både privata motgångar (som sexmissbruk) och stora skadeproblem.

Besvikna på Woods

Däremot får Woods kritik från många håll. Bland annat i en läsarundersökning i New York Times där afroamerikaner sade att de var besvikna över att Woods inte använder sin status för att ta ställning mot rasismen i USA som man menar understöds av Trump.

USA Today-krönikören Christine Brennan menar dock att Woods aldrig har tagit ställning i någon kulturell eller social fråga. Hon berättar att han redan som 21-åring, efter sin första US Masters-triumf 1997, tackade nej till president Bill Clintons inbjudan att närvara vid 50-årsjubileet för Jackie Robinson, den förste afroamerikanen i basebolligan MLB.

"Inte skyldig oss"

Orin Starn, professor i historia och kulturantropologi, bekräftar i en forskningsrapport att Woods har varit opolitisk i hela karriären.

– Han vill inte vara en aktivist. För varje gång han säger något om ras verkar han bli kritiserad på ett eller annat sätt. Och jag tror också att det inte är bra för hans varumärke att bli förknippad som en som stödjer den ena eller den andra personen, säger Starn till AFP.

– Han har gjort ett banbrytande jobb i rasfrågan genom sitt golfspel. Jag tycker inte att han är skyldig oss något mer.

Och när Tiger Woods i höstas fick frågor om Donald Trumps strider med afroamerikanska idrottsstjärnor svarade han diplomatiskt.

– Han är USA:s president. Du kanske inte alltid tycker om personen eller politiken, men alla måste respektera ämbetet, sade Woods enligt AFP.

– Jag har känt Donald i flera år, redan innan han blev president. Vi har spelat golf och ätit middag tillsammans.

Konflikt med NFL-spelare

Enligt Golf Digest ritar också Woods golfbanan till Trumps anläggning i Dubai som ska öppna senare i år.

Det finns de som menar att Donald Trump använder sin goda relation med Tiger Woods för att förbättra sitt rykte. Han har sedan han blev president bland annat haft konflikter med afroamerikanska spelare i NFL i amerikansk fotboll. Trump fördömde deras protest mot våld mot svarta, som de uttryckte genom att knäböja under den amerikanska nationalsången.

Och när basketstjärnorna Stephen Curry och Steve Kerr sade att de inte tänkte besöka Vita huset för att hyllas för NBA-titeln i basket, svarade Trump med att inte bjuda in laget.

De senaste idrottarna att tacka nej till att besöka Vita huset var ett basketspelarna i University of Virginia.

Fakta

Presidentens frihetsmedalj

Medaljen inrättades av president John F Kennedy 1963 för att hedra de som har gjort något särskilt meriterande för USA:s säkerhet eller intressen, för världsfreden, kulturella eller andra gärningar.

Priset kan ges postumt.

32 idrottare har tidigare fått medaljen, däribland golfstjärnorna Jack Nicklaus och Arnold Palmer. President Barack Obama gav medaljen 2014 till den första afroamerikanska PGA-tourspelaren Charlie Sifford.

Donald Trump delade 2018 ut postumt medaljer till domaren i högsta domstolen, Antonin Scala, basebollstjärnan Babe Ruth och sångaren Elvis Presley.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning