Blandade känslor för hemkommen Andersson

Janne Andersson ska ta det lugnt men väntar med iver på att få återvända till vardagen efter VM. Bild: AP Photo/Frank Augstein

Det svenska landslagets tränare Janne Andersson har blandande känslor efter den "delade femteplatsen", som han kallar det svenska uttåget ur VM. – Vi hade dem (England) inom räckhåll. Det gör ont i en när man tänker så, säger han på en presskonferens.

Två dagar efter förlusten mot England höll Janne Andersson en sista presskonferens innan en välförtjänt semester väntar. 48 dagar har gått sedan han i samma källare på ett hotell i Stockholm mötte pressen när landslaget samlades inför VM.

– Det har hänt lite på vägen får man säga, säger Andersson.

Minst sagt.

Sverige höll sig kvar i turneringen fram till kvartsfinalen och hyllas för sin insats. Janne Andersson har svårt att göra några större analyser redan nu och har även svårt att placera känslorna efter en omtumlande tid.

– Man pendlar i det där. Många spelare var så jäkla ledsna. Jag samlade dem redan på planen för att jag ville påminna dem att vi gjort det bra och för att jag ville att vi skulle tacka supportrarna. Men vi hade dem (England) inom räckhåll. Det gör ont i en när man tänker så. Men jag kan inte gå runt och vara besviken heller, säger Andersson.

Delad femma

Besvikelse och stolthet om vartannat. Men totalt sett en helhet som får gott betyg, summerar han.

– Det är häftigt att konstatera att det är fyra lag kvar. Vi åkte ut precis innan, så vi är delad femma i världen om man tänker positivt. Och vi har inte haft tur eller flyt utan vi förtjänade faktiskt den här femteplatsen. Det är fantastiskt bra gjort.

Som starkaste minnen nämner han slutet av matchen mot Mexiko, att gå vidare till kvartsfinal efter segern mot Schweiz och så matchen mot Tyskland.

– Att få testa sig mot Tyskland som tränare hade jag sett fram emot sedan lottningen. Och så Olas fantastiska mål där, säger Andersson.

Utvärderingssamtal

I höst tar han ut en ny trupp, och flera spelare har efter VM sagt att deras framtid i landslaget är osäker. Kaptenen Anders Granqvist, som vänder hem till Helsingborg och superettan, är en av dem.

Janne Andersson kommer att ha personliga utvärderingssamtal med alla spelare de kommande veckorna, då även framtiden ska diskuteras.

– Efter det får vi fundera på nästa samling. För mig är det bara spekulationer än så länge, säger han.

Att spelarna ska ge några garantier som spel över nästa mästerskap för att fortsätta i landslaget tycker han i nuläget inte behövs.

– Jag är ganska öppen i det fortfarande. Man måste ha grundregler på något sätt men också flexibilitet. Det kan hända saker på vägen och man kan aldrig lämna någon garanti.

Allsvenskan väntar

Frågan är hur man laddar om efter en sådan urladdning som VM nu blev.

– Jag vet inte, jag har aldrig gjort det förr. En vanlig samling är åtta-nio dagar, och då brukar jag behöva fyra-fem dagar för att återhämta mig. Men nu får vi plussa på 40. Hur det ska gå till vet jag inte. Men det har varit så mycket positiv energi hela tiden, säger Andersson

Som återhämtning står att umgås med familjen och att återgå till den vanliga lunken på schemat. Som att kolla allsvenskan till exempel.

– Jag ska se Bajen–Östersund i kväll, men inte live utan jag tar det på tv. Men det ska faktiskt bli kul, jag gillar allsvenskan.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning