Bland EU-rivaler och troll

Makedonien har fått en ny roll i världspolitiken genom sina troll. Utvecklingen också i övrigt är oroväckande både i Makedonien och det övriga Balkan.

Den lilla staden Veles i hjärtat av Makedonien var en gång i tiden känd för sin porslinsfabrik, som uppskattades stort av den tidigare jugoslaviske ledaren Tito. I dag fabriceras falska nyheter i Veles. Hundratals ungdomar kom in i trollindustrin under den amerikanska presidentvalskampanjen och de påhittade nyheterna spelade Donald Trump i händerna med känt resultat. Att producera och sprida falska nyheter kan ge ungdomarna en vacker slant och verksamheten verkar inte mattas av. Det kommer ju nya val.

Men det finns också andra oroväckande nyheter från Makedonien. Parlamentsvalet i december skulle innebära en lösning på en två år lång politisk kris i landet, men det ser ut att ha skapat en ännu djupare kris. Det har snart gått tre månader sedan valet och ingen regering har kunnat bildas.

Socialdemokraterna och småpartier som representerar den albanska minoriteten i landet har meddelat att de är redo att skapa en majoritetsregering. Landets president Gjorge Ivanov har ställt sig på tvären med motiveringen att en sådan regering hotar landets enighet eftersom den albanska minoritetens rättigheter skulle utvidgas. En fjärdedel av Makedoniens befolkning är av albanskt ursprung.

Partierna som vill bilda regering säger att den egentliga orsaken till presidentens motstånd är att han vill skydda avgående premiärminister Nikola Gruevskis högerparti som i tio år har lett landet och vars ledande medlemmar utreds för bland annat illegal avlyssning och utbredd korruption. Högerpartiets anhängare har i sin tur demonstrerat i huvudstaden Skopje till stöd för presidentens ståndpunkt och samtidigt viftat med anti-EU-banderoller.

EU:s höga representant i utrikesfrågor Federica Mogherini har just avverkat en rundresa i sex Balkanländer. Under sitt besök i Makedonien vädjade hon till presidenten att inte bromsa regeringsbildningen.

Då Mogherini under samma resa också besökte Serbien möttes hon av nationalister som skanderade "Serbien! Ryssland! Vi behöver inte EU." Säkert delvis på grund av serbernas allt spändare relationer till Kosovo, som EU under flera år försökt motarbeta med hjälp av en dialog. Hätska stämningar kan säkert också piskas upp under den presidentvalskampanj som pågår just nu i landet .

Det är inte längre så att alla Balkanländer skickar längtansfulla blickar mot EU och hoppas att liksom Slovenien och Kroatien en dag få bli upptagna som medlemsländer i unionen.

Ryssland har inte varit sent att inse vad det nya läget på Balkan kan erbjuda. Vladimir Putins Ryssland har igen blivit en synlig aktör och kraft att räkna med bland de ortodoxa slaviska folken. Ryssland har till exempel klart tagit ställning för president Ivanov i regeringsbildningen i Makedonien. Ryssarna misstänks också för en kraftig inblandning i Montenegros inre angelägenheter.

Även Turkiet vädrar morgonluft och knyter täta kontakter med de muslimska grupperna på Balkan. Både Turkiets Erdogan och Rysslands Putin utmanar gärna EU i fråga om inflytande på Balkan.

Ju fler aktörer som blandar sig i ett Balkan där freden alltjämt väger lätt och den historiska barlasten är tung, desto fragilare och känsligare blir situationen.

Det pågående EU-toppmötet i Bryssel har all orsak att grundligt diskutera Balkan och stöda en fortsatt konstruktiv EU-dialog med alla länder och parter där. Också om ett EU-medlemskap för många av länderna just nu inte är högst på agendan måste EU finnas kvar och agera som en stabiliserande faktor i Europas kanske allra känsligaste hörn.

Tommy Westerlund Ledarskribent

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03