Bland elefanterna i Botswana

Herr på täppan. Tonårselefanter försöker visa sig modiga för varandra. Bild: Catarina Stewen

Den långa snabeln vädrar i luften. Elefanthanen har smugit sig in på vår lägerplats och iakttar oss under täta ögonfransar. Efter några långa minuter vänder han om och går ner till floden för att dricka.

Vårt äventyr börjar när vi landar i Kasane i norra Botswana. De kraftfulla fyrhjulsdrivna campingbilarna vi hyrt för våra två familjer väntar redan på oss utanför flygfältet. Efter en genomgång av utrustningen åker vi först och köper mat, vatten och ved och sedan till stugan vi har bokat till första natten. De följande fem nätterna ska vi tälta i vildmarken.

Nästa morgon kör vi in i Chobe National Park mot lägerplatsen i Savuti som ligger 192 km bort. I början är vägen asfalterad, men plötsligt tar asfalten slut och vägen förvandlas till ett mycket löst sandspår. Klockan är redan över tolv och temperaturen runt 40 grader. Det gör sanden ännu lösare och mera utmanande att köra på. Bilen slirar hit och dit i spåren, men till all lycka fastnar vi inte eftersom vi sänkt lufttrycket i däcken rejält.

Lägerplats. Ihaha camp är vacker med öppna vyer och träd som ger skugga. Bild: Catarina Stewen

Oktober är i slutet av torrperioden och landskapet extremt kargt. Träden sträcker sina svarta grenar mot den molnfria himlen i väntan på regnet som ska återhämta liv och mat till djuren. Bilen river upp röda sandmoln när vi kör förbi.

De flesta vattenhål gapar gråa och tomma. Utan grönskande växtlighet är det lätt att upptäcka olika slags antiloper som söker skugga bland trädstammarna, giraffer som sträcker sina långa halsar för att komma åt enstaka gröna blad och elefanthjordar som korsar öknen för att hitta vatten.

Inga staket

Savuti camp, vår första lägerplats, ligger i ett område berömt för lejon och leoparder. Det här gör mig lite nervös eftersom vi reser med barn och det inte finns staket. Vi ser människor som bor i marktält och enligt guideboken ska det vara ofarligt, t.o.m. elefanterna trippar runt tältsnörena. Jag är ändå glad att vi ska sova i taktält som viks ut ovanpå biltaket.

Torrperiod. Elefanterna vandrar långa vägar för att hitta vatten. Bild: Catarina Stewen

Efter middagen diskar vi och plockar undan allt, eftersom matdoften kan locka fräcka hyenor till lägret. Fler och fler stjärnor kommer fram på den mörknande himlen och vi sitter runt lägerelden utan någon annan belysning än de dansande flammorna.

Då och då hörs en skrattande hyena, ett lejonvrål och trumpetande elefanter, men inga djur kommer för nära inpå oss.

I motsats till Savuti med torra låga grässlätter och enstaka träd är vår nästa destination Linyanti mycket frodigare med täta buskar och höga träd. Här trivs elefanterna som älskar att äta Mopane-träd och bada i floden.

Siesta. Lejonen söker skugga under den heta dagen och jagar i gryningen och skymningen. Bild: Catarina Stewen

Vi stöter på stora flockar av elefantmammor med ungar, ensamma elefanthannar samt grupper av "tonåringar" som försöker visa sig tuffa för varandra. När vi väl hittar vår lägerplats inser vi att deras rutt till vattnet går rakt genom vårt läger.

Några tyst smygande elefanter lyckas skrämma oss innan de väljer att flytta sin promenadstig några meter åt sidan. Endast magkurret avslöjar dessa jättar när de leker kurragömma med oss bakom buskarna.

Lugna morgnar

De flesta campare åker i väg tidigt på morgonen för att se djur som rör sig under den svala tiden på dygnet. Eftersom vi är två barnfamiljer tar vi det lugnt och njuter av bacon- och äggfrukost tillredd på gaslåga utan brådska. Endast fåglarna och babianerna stör oss när de försöker stjäla vår mat.

Fakta

Chobe nationalpark

Bästa tiden att resa i Chobe är maj-oktober. Bil och lägerplatser måste bokas flera månader i förväg eftersom platserna är begränsade (ca 10/läger). Särskilt augusti kan vara utmanande då många skolor har ledigt i södra Afrika.

Finländare får turistvisum vid Botswanas gräns.

Flyg Johannesburg-Kasane-Johannesburg (2 h) med South African Airlines, alternativt kan man också köra från Johannesburg, ca 15 timmar.

Hyr bil från Bushlore i Sydafrika som har fullt utrustade fyrhjulsdrivna campingbilar och levererar dem till Kasanes flygfält info@bushlore.com.

Bo i Kasane första och sista natten för att hinna skaffa mat, vatten och ved.

Kubu Lodge reservations@kubulodge.net

Chobe Safari Lodge reservations5@chobesafarilodge.com

Lägerplatser i Chobe National Park:

Savuti camp reservations@sklcamps.co.bw

Linyanti camp reservations@sklcamps.co.bw

Ihaha camp kwalatesafari@gmail.com

Parkavgift betalas när man kör in i parken, 180 BWP/vuxen/dygn, 50 BWP/bil/dygn.

Safaritur med en professionell guide kan ordnas via SKL, 85 USD/vuxen.

Båttur på Chobe-floden kan bokas via Chobe Safari Lodge 250 BWP/person. Turen är tre timmar och man får se bufflar och elefanter som betar längs flodstranden på nära håll.

Dagsutfärd till Viktoria-fallen i Zimbabwe kan bokas via Chobe Safari Lodge. Finländare kan köpa visum vid gränsen för 30 USD. Vattenmassorna är som minst i oktober, vilket har fördelen att man kan se vattenfallet från ravinens kant.

Malariamedicinering rekommenderas.

Valuta är BWP (pula), 1 euro = ca 11 Botswana pula.

På väg till vårt nästa läger i Ihaha, stöter vi på vildmarkens konung. Två imponerande lejonhannar med stora burriga manar ligger i skuggan under ett träd tillsammans med en lejonhona. De bryr sig inte alls om våra beundrande blickar utan gäspar och viftar bort flugor med svansen. Efter en stund rullar den ena hanen över på rygg med benen i luften som den keligaste kattunge.

Flodhästfamilj. Slår man läger kan man ofta höra flodhästarnas grymtanden i närheten. Bild: Catarina Stewen

Lägerplatsen i Ihaha är underbar och helt olik de tidigare två platserna. Stora lummiga träd ger skön skugga i hettan och vyn är öppen stäpp med Chobe-floden som flyter igenom. Namibia ligger på andra sidan floden och enorma hjordar av sebror, antiloper, vattenbockar och vildsvin betar längs med stränderna.

Dagarna är heta men nätterna kyliga. Vi sover med endast myggnätet stängt för att få svalka. När de första solstrålarna dyker upp bakom horisonten vaknar vi och får njuta av den guldskimrande soluppgången som ser ut som den vackraste målning.

Det är en enastående upplevelse att få se vilda djur i sin naturliga miljö men framför allt njuter vi av att få vara i vildmarken och känna oss som en del av naturen utan mobilnätverk och internetuppkoppling.

De lugna kvällarna när vi samlas runt lägerelden med ett vinglas i handen och barnen grillar marshmallows samtidigt som vi lyssnar på flodhästar som grymtar bakom buskarna, elefanter som bryter kvistar och ylande hyenor, är helt enkelt oslagbara.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning