Blackgaze med mjuka kanter

Medlemmarna i Alcest: Neige och Winterhalter. Bild: David Fitt

På femte albumet simmar franska Alcest i musikaliskt sköna och bekanta vatten.

METAL

Alcest

Kodama

(Prophecy Productions)

Kan man hitta en mer sympatisk black metal-sångare än Neige, grundaren i franska Alcest? Svårt att tro när man sett honom på det senaste Finlandsbesöket, på Korjaamo-scenen iklädd turkos ylletröja midvintern 2014, med sina blyga och uppriktiga "zänk you so much" riktade till publiken. Han har tidigare sagt sig ha inspirerats av bland annat Yann Tiersen och Burzum – blandningen av intrycken blir härlig och hörs också på bandets femte album Kodama. På många vis förkroppsligar Neige musiken: det mjuka möter det hårda.

Alcest kör den briljanta idén att blanda black metal med shoegaze-musikens malande gitarrer, långa ekon och drömmande melodier. Kodama ska enligt skivbolaget ha inspirerats av japansk kultur och vara en återgång till bandets rötter med tyngre sound än på den senaste skivan Shelter. Själv kopplar jag starkast till bandets fullträff, genombrottsskivan Les Voyages de l' me. Bandets kännspaka blandning, som i kretsarna döpts till blackgaze, är påtaglig.

Den kristallklara ljudmixen framhäver snyggt bandets starka känsla för melodier och förmågan att skriva långa, progressiva låtar som bär hela vägen. Den dynamiska skalan från ekande franska falsetter till tung blastbeat på trummor och growlsång fungerar – hårda sound med mjuka kanter. Samtidigt är skivan ett bevis på den allt sällsyntare förmågan att skapa väl genomtänkta albumhelheter.

Japankopplingen blir dock aningen oklar. Visst, namnet, och ett Prinsessan Mononoke-inspirerat omslag, men mer än det? Måste medges: jag talar inte franska och kan därför inte gå in på nyanserna i språket, men känslan blir att det japanska ligger mera på någon slags metanivå i artisternas huvud, eller är ett försök till att sälja albumet som något avvikande från det tidigare. Man simmar ändå i musikaliskt sköna och bekanta Alcest-vatten.

Julius Uusikylä Journalist

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning