Black Friday mest populära shoppingdagen efter jul och midsommar

Vid S-banken noteras att erbjudandena i samband med Black Friday allt oftare fördelas på flera dagar. Bild: Sofia Westerholm/SPT

Bland S-bankens kunder var det främst möbler, hushållsmaskiner, barnkläder och leksaker som införskaffades i fjol då de skyhöga försäljningssiffrorna nåddes.

Det stundande amerikanska handelsjippot Black Friday har blivit en av de mest populära shoppingdagarna, meddelar S-banken.

Black Friday markerar starten på julhandeln och slog för några år sedan igenom i Finland.

Under Black Friday i fjol ökade kortinköpen bland bankens kunder med över 70 procent jämfört med normala fredagar, och det är endast dagen innan julafton och dagen innan midsommar som lyckas överträffa de försäljningssiffrorna.

Möbler och hushållsmaskiner hör till de saker som finländare shoppar allra ivrigast. Dessa köptes i fjol i 5,5 gånger högre utsträckning än en normal fredag.

Också leksaker och barnkläder lockar många. Enligt S-bankens kortstatistik såldes dessa femfaldigt det normala under fjolårets svarta fredag.

"År efter år verkar också erbjudandena i samband med Black Friday börja allt tidigare, och kortinköpen fördelas på flera dagar innan och efter Black Friday", säger Marketta Lundell, chef för kort vid S-banken i ett pressmeddelande.

Black Friday infaller nu på fredagen, den 27 november.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning