Black Friday ger möjligheter att resa – och också handla billigare

De flesta av oss längtar antagligen efter att resa någonstans. Så vilka kampanjer har resebolagen under Black Friday? Bild: Rachel Claire/Pexels

Förutom rabatterna i affärer skyltar också flera bolag med upplevelseerbjudanden under Black Friday. HBL ringde till tre kedjor för att se vilka erbjudanden som är bäst. Vi lyfter också fram några alternativ för de ressugna.

"Svenskarna reser inte till någonting, de reser från någonting."

Så inleds den över 40 år gamla filmen Sällskapsresan. Och efter en lång pandemi med restriktioner och karantäner gäller de orden nu för de allra flesta, även utanför Sverige.

Så finns det några erbjudanden för ressugna under Black Friday? HBL har gått igenom en del av resebranschens kampanjer, och listar ett urval av dem här.

Rederierna har kämpat med lönsamheten under pandemin. Den här bilden är tagen i taxfreebutiken på ett fartyg våren 2020. Äntligen shopping utan trängsel! Bild: Tobias Pettersson

Kryssningar

Viking Line skyltar med en hel drös erbjudanden under veckan. Rederiet har haft problem med lönsamheten under pandemin, men går ändå ut med resor som i flera fall är ungefär hälften så dyra som normalt. Bland annat kryssningarna till Stockholm och Tallinn är förmånligare än normalt.

Resorna man bokar måste ändå ske före den 17 februari. Så för resenärerna gäller det att packa tjocka vinterkläder ifall däckhäng med en drink i handen är på agendan.

Kanarieöarna är ett klassiskt resmål för finländarna. Bild: Sergiu Iacob/Pexels

Solsemester

Resebyrån Tui skyltar också med flera erbjudanden redan nu. De större rabatterna säger sig bolaget lansera först i slutet av veckan, men redan nu har bolaget nedsatta priser på bland annat resor till Kanarieöarna. En del av resorna uppges vara nedsatta från närmare 2 000 euro till knappa 750 euro, men enligt Konkurrens- och konsumentverket lönar det sig att jämföra de här priserna med priser hos andra bolag.

Det är nämligen möjligt att bolag höjer sina priser strax innan stora kampanjdagar, så att erbjudandena ser bättre ut än de egentligen är. Därför lönar det sig att jämföra priser innan man slår till och bokar drömsemestern.

Sokos Hotels listar extra erbjudanden för sina ägarkunder under Black Friday. Bild: Cata Portin

Hotell och spa

En spaupplevelse är något som inte många tackar nej till. Sokos Hotels Black Friday-kampanj ger den spasugna en 40-procentig rabatt när hen bokar en natt på kedjans hotell. Erbjudandet gäller för kedjans hotell i både Finland och Estland.

Men erbjudandet är inte så bra som det låter. För att kunna hoppa på det måste du redan vara ägarkund, och ägarkunder har redan nu 25 procent förmånligare hotellnätter på kedjan. Det betyder att erbjudandet egentligen bara är 20 procent billigare än normalt.

Lapplandsupplevelserna är fortfarande tillgängliga för de som vill. Bild: Cata Portin

Lappland

Under Black Friday-kampanjen finns det också flera erbjudanden för Lapplandsresor. Bland annat Levi har ett flertal erbjudanden, du hittar bland annat iglooövernattningar och limousinturer på listan. Här gäller det ändå att komma ihåg att räkna med själva resan till orten innan du bokar in din Lapplandsupplevelse.

Elektroniken i fokus

HBL ringde också till tre bolag, Gigantti, Stockmann och Tokmanni för att fråga vilka reor de anser vara bolagets bästa.

På Gigantti säger försäljningschef Niko Sandström att han inte personligen kan säga vilka rabatter det är som är kedjans bästa under kampanjen.

–  Vi har en enorm lista, och vi har erbjudanden i alla kategorier, säger han.

Du har ingen personlig favorit?

– Jag kan nog inte säga specifikt. Men vi har till exempel väldigt bra priser på televisioner och robotdammsugare, säger Sandström.

På Tokmanni säger investerings- och kommunikationschefen Maarit Mikkonen att kedjan har flera olika produkter som brukar sälja bra under Black Friday.

– Men vår åsikt är att framför allt leksaker och säsongsbelysning säljer bra. Också köksapparater och airfryer-apparater brukar gå åt, säger hon.

Hon berättar att Tokmanni under Black Friday huvudsakligen satsar på försäljning via deras webbaffär. Där finns produkter som inte alltid finns i de vanliga affärerna.

– Där har vi bland annat badtunnor och tv-apparater som brukar sälja bra, säger Mikkonen.

På Stockmann i Helsingfors säger Jenni Pöllänen att bolaget har flera erbjudanden på kommande. Men enligt Black Friday-konceptet vill de inte avslöja vilka erbjudandena egentligen är ännu.

– Vi berättar först på torsdag vilka våra rabatter kommer att vara. Men det jag kan säga är att de är inom mode, saker för hemmet samt inom skönhetsavdelningen, säger Pöllänen.

Vitvaror, 11 procent.

Smarttelefon, 10 procent.

Hörlurar, 9 procent.

Dammsugare, 8 procent.

Smartklocka, 6 procent.

Teve, 6 procent.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning