Blåa förslaget: Hellre Svinhufvud än Lenin som parknamn!

Leninparken i Alphyddan bör döpas om. Det anser Helsingforspolitikerna Sampo Terho och Jussi Niinistö som också är ministrar i Juha Sipiläs regering. Bild: Helsingfors stad

Kulturministern och försvarsministern vill byta namn på Leninparken i Alphyddan.

Helsingforspolitikerna ska måndagen diskutera en fullmäktigemotion som Sampo Terho och Jussi Niinistö gjort. Den blåa fullmäktigegruppen vill ge Leninparken ett nytt namn.

– En våldsam boljseviktyrann förtjänar inte en park i Helsingfors, anser Terho och Niinistö.

Deras förslag är Ukko-Pekan puisto (Ukko-Pekkas park).

– Det är en hänvisning till president Pehr Evind Svinhufvud som kämpade för vår självständighet och älskades av folket, skriver Terho och Niinistö som också motiverar namnbytet med Finlands 100-års jubileum som firades 2017.

Ukko-Pekka är också smeknamnet på det 7,62 kalibers gevär som finska armén använde från 1940-talet framåt. Bössan var en finländsk version av ryska Mosin-Nagant.

Förslaget väntas inte ha medvind i Helsingfors stadsstyrelse.

Stadsstyrelsen har begärt utlåtanden av stadsmiljösnämnden och stadens namnkommitté. Ingen av dem förordar Blåa fullmäktigegruppens förslag.

Det var Mirjam Tuominen som i december 1969 föreslog att en gata skulle namnges efter Vladimir Iljitj Lenin. Dåvarande stadsstyrelsen ansåg att "om nu någon plats i Helsingfors ska namnges efter Lenin så är det lämpligt med någon öppen plats i Ulrikasborg i närheten av Sovjetunionens ambassad". Den 20 april 1970 bestämde politikerna ändå att en tidigare icke-namngiven park i Alphyddan kan döpas till Leninparken.

– Principen är att vi tummar på etablerade och betydande ortsnamn enbart om till exempel räddningsverket kräver tydlighet, heter det i stadsstyrelsens beslutsförslag snart 50 år efter att Lenin fick en park i Helsingfors.

Tjänstemännen påminner att Lenin bott i Helsingfors i flera repriser.

– Han hade alltså ett förhållande till staden.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning