Blå vill ha helt frivillig gymnasiesvenska

Sampo Terho. Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva

När gymnasielagen förnyas föreslår Blå framtid att svenskan blir frivillig.

För de finskspråkiga eleverna har det sedan 2005 varit frivilligt att skriva svenska i studentprovet. Regeringens förslag till ny gymnasielag ska lämnas till riksdagen våren 2018, och därför vill Blå framtid nu ge ett konstruktivt förslag: det ska vara helt frivilligt att läsa svenska även i gymnasiet.

I dag finns det fem obligatoriska kurser.

– Vårt utbildningssystem är ett hinder för de ungas möjligheter att lyckas på den internationella arbetsmarknaden, eftersom hela årskullen tvingas studera ett litet nordiskt språk, säger Blås ordförande, Europa-, kultur- och idrottsminister Sampo Terho enligt ett pressmeddelande.

Terho har framfört motsvarande förslag redan under den sannfinländska tiden.

Enligt Blå framtid skulle det vara fiffigare för de unga att lära sig stora världsspråk. Partiet kritiserar också tjänstemannasvenskan.

– Det är extremt förlegat, idiotiskt och destruktivt att planera vår språkpolitik bara för att uppfylla kraven inom den offentliga sektorn. Utbildningssystemet ska möjliggöra, inte förhindra, säger Terho.

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54