Blå framtids fotfolk tror på partiets framtid

Stämningarna inför Blå framtids första partidag är förväntansfulla. Partiaktivisterna tror att partiet snart når nya väljargrupper.

Det nyaste partiet på den politiska kartan i Finland, Blå framtid, samlas under lördagen till sin första partidag i Tammerfors stads fullmäktigesal.

Dagen inleddes vid tiotiden på torget i stadsdelen Tammela. Runt partiets tält, där man bjöd på glögg, pepparkakor och jultårtor samlades såväl partiaktiva från hela landet som ett antal Tammerforsbor på lördagspromenad.

Ett tjugotal steg från Blå framtid hade Sannfinländarna slagit upp ett eget tält, där man bjöd på varm soppa.

Blå framtid grundades i efterdyningarna av Sannfinländarnas partidag i juni, då Jussi Halla-aho till många partimedlemmars förtret valdes till ordförande. Ett antal medlemmar med 19 riksdagsledamöter i spetsen lämnade då Sannfinländarna och grundade ett eget parti som fick namnet Blå framtid.

Blå framtids riksdagsledamot och fullmäktigegruppens första vice ordförande, Tiina Elovaara säger att det nog finns plats på torget för alla.

Tiina Elovaara, första vice ordförande för Blå framtids riksdagsgrupp. Foto: Ari Sundberg/SPT Bild: Ari Sundberg/SPT

– Jag tycker att stämningen mellan De blå och Sannfinländarna har blivit bättre, och vi har nått försoning, säger hon.

– Det viktiga nu är att vi lämnar det gångna året bakom oss och blickar framåt.

Elovaara är säker på att det lilla partiet snart kommer att göra ett ryck framåt.

– Vi har ett aktivt fält med människor som tar ansvar, och vi har förmågan att agera.

Även bland fotfolket finns en positiv och optimistisk framåtanda.

– Vid Sannfinländarnas partidag i Jyväskylä förra sommaren blev jag nog så chockad och tänkte redan att jag ska lämna politiken, säger Tarja Ahonen från Valkeakoski.

Blå framtid fick i Helsingin Sanomats gallup i onsdags ett väljarstöd på 1,6 procent. Men det ser inte Ahonen som något att bekymra sig över.

Tarja Ahonen från Valkeakoski tror att Blå framtid har en viktig funktion att fylla i Finland. Foto: Ari Sundberg/SPT Bild: Ari Sundberg/SPT

– Vi har ju inte funnits som parti mer än några veckor. Vi får ju se på våren hur det utvecklats. Det viktiga tycker jag ändå är kvaliteten, inte kvantiteten, säger Ahonen och konstaterar att partiet kommer att vara mer moderat än vad Sannfinländarna varit och fortsätter att vara.

Esa Kangas från Kemijärvi håller med.

– Det känns som att vi nu har ihop det gäng som får Finland att lyfta. Vi kommer att driva medelklassens, de fattigas och arbetarnas sak, säger Kangas och tillägger att det är nolltolerans som gäller mot rasism.

– Och vi kommer inte att vara en ensaksrörelse.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03