Blå framtid sänker ribban – partiet eftertraktar 5-10 platser i nästa riksdagsval

Blå framtids ordförande Sampo Terho siktar på att kapa 5-10 mandat i nästa riksdagsval. Bild: Martti Kainulainen/Lehtikuva

Blå framtid justerar sina målsättningar inför nästa riksdagsval. Partiets ordförande Sampo Terho säger i en intervju för Uusi Suomi att Blå framtid siktar på ett väljarstöd i klass med SFP eller KD.

Terho kommer själv att ställa upp i riksdagsvalet och landskapsvalet, men avstår från en kandidatur i Europaparlamentsvalet. Han har tillsvidare inte bestämt sig för vilken valkrets som blir hans geografiska hemvist, uppger Uusi Suomi.

Blå framtid har i de senaste opinionsmätningarna haft ett väljarunderstöd på endast 0,8 procent, trots att partiet har för tillfället 18 riksdagsledamöter. Enligt Terho eftersträvar Blå framtid valförbund med andra partier för att kunna hävda sig i konkurrensen.

– För ett ungt parti med ett knappt år i bagaget utgör valförbunden en viktig del av förberedelserna inför valet. Vi informerar om det hela senare. Det finns många möjligheter för valförbund på olika håll i landet, säger Terho till Uusi Suomi.

Terho medger att Blå framtids kandidater tvingas driva politiska kampanjer på egen bekostnad eftersom Sannfinländarna lade beslag på partistödet efter att partiets två falanger gick sina egna vägar.

– På lång sikt är vår vision att stiga till de stora partiernas skara, säger Terho.

Partiets röstmagnet Timo Soini överväger enligt Terho att ställa upp i Europaparlamentsvalet nästa vår.

– Jag har fört diskussioner om eurovalet med Soini och han har lovat att överväga saken, säger Terho.

Soini har tillsvidare inte bekräftat den vägkarta som ska forma hans politiska eller yrkesmässiga framtid.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning