Blå framtid nobbade riksmötets öppning – "barnslig protest", anser Tuomioja

Tomt bakom Sipilä och Orpo. Ingen av Blå framtids ministrar bemödade sig att komma till riksmötets öppning. Bild: Niklas Tallqvist

Blå framtids representanter lyste med sin frånvaro i ministerbåset när riksmötet öppnade. – Det är en oerhört barnslig protest, säger veteranpolitikern Erkki Tuomioja (SDP).

Anmärkningsvärt var att ingen från Blå framtid bemödade sig att närvara vid riksmötets öppning. Partiet lyckades inte få en endaste ledamot invald i riksdagen, men Blå framtids ministrar i expeditionsministären sitter kvar ännu tills en ny regering är bildad.

– Det är ju en protest mot det finska folket som röstade fel. Jag har aldrig upplevt något likande i riksdagen, säger Erkki Tuomioja (SDP) som är den här riksdagens äldsta ledamot och har suttit i riksdagen sedan 1999. Bild: SPT/Jenny Jägerhorn-Tabermann

Blå framtids ministrar Pirkko Mattila, Jari Lindström, Jussi Niinistö, Timo Soini och Sampo Terho valde alla att spola riksmötets öppning på torsdagen. Expeditionsministärens bostads- energi- och miljöminister Kimmo Tiilikainen (C) deltog däremot trots att han inte blev omvald i riksdagsvalet. Också Anne Berner (C) som inte fortsätter inom politiken var närvarande.

Utrikesminister Timo Soini har meddelat att han är på tjänsteresa i New York. Enligt statsrådets kansli har Lindström, Mattila och Terho en ledig dag som motsvarar semester, skriver Uusi Suomi.

Blå framtids frånvaro väckte diskussion bland riksdagsledamöterna i rikssalen. Veteranpolitikern Erkki Tuomioja ser utspelet som en protest.

Riksdagens arbete startade. Var fanns Blå framtids ministrar Timo Soini, Jussi Niinistö, Jari Lindström, Sampo Terho och Pirkko Mattila? Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

– Att ministrarna inte kommer till riksdagens öppning är oerhört.

Han tycker att Blå framtids frånvaro visar hur barnsliga de är.

– Det är ju en protest mot det finska folket som röstade fel. Jag har aldrig upplevt något likande i riksdagen, säger åldertalmannen Tuomioja som är riksdagens äldsta ledamot och har suttit i riksdagen sedan 1999.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning