Blå framtid kräver att regeringen samlas till krismöte om händelserna i Uleåborg

Blå framtids ordförande Sampo Terho vill ha regeringen i krismöte om de misstänkta sexualbrotten i Uleåborg. Bild: Lehtikuva/Markku Ulander

– Det räcker inte med prat, vi behöver aktioner, ryter regeringspartiet Blå framtids ordförande Sampo Terho till i partiets pressmeddelande.

Polisen i Uleåborg meddelade på fredagen att man utreder fyra nya fall av misstänkta sexualbrott i staden. Brottsrubriceringen i polisens utredning är våldtäkt, grovt sexuellt utnyttjande av barn och sexuellt utnyttjande av barn, och polisen har gripit tre män med utländsk bakgrund som är på sannolika skäl misstänkta för brotten. Sammanlagt finns det fyra misstänkta i polisens utredning.

Offren till de misstänkta brotten är flickor som är under 15 år gamla.

Polisen har utrett en misstänkt sexualbrottshärva i Uleåborg sedan början av december. De misstänkta gärningsmännen har utländsk bakgrund och offret är en minderårig flicka.

På lördagsmorgonen gick regeringspartiet Blå framtid ut med ett pressmeddelande och krävde att regeringen samlas till ett krismöte med anledning av händelserna i Uleåborg. Blå framtid vill att inrikesminister Kai Mykkänen (Saml) och säkerhetsmyndigheterna informerar regeringen om läget med de misstänkta sexualbrotten.

– Regeringen måste snabbt besluta om åtgärder så att vi kan stödja säkerhetsmyndigheterna och brottsoffren på bästa möjliga sätt, säger Blå framtids ordförande, Europa-, kultur- och idrottsminister Sampo Terho, i ett pressmeddelande.

– Det räcker inte med prat, vi behöver aktioner. Vi måste svara snabbt och konkret med hårdare straff, en kontrollerad immigration, snabba återsändningar och ordentliga polisresurser.

Blå framtid har varit med i regeringen sedan en utbrytargrupp från Sannfinländarna bildade en egen riksdagsgrupp i juni 2017. Före det satt partiets riksdagsledamöter i regeringen i den sannfinländska riksdagsgruppen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning