Blå anser att vårdreformen är den stora krisen bakom allting, Petteri Orpo gjuter olja på vågorna

Petteri Orpo (Saml) ser inte att Samlingspartiet har någon skuldbörda, då en ledamot bestämt sig för att byta grupp. – Vi värvar inte nån, säger Orpo. Bild: Lehtikuva/Martti Kainulainen

Större än en enda riksdagsledamots avhopp – Kaj Turunens – var reaktionerna som rev upp allt känsligt från vårdreformen till nästa riksdagsval. Dessutom verkar inte statsminister Juha Sipilä ha varit informerad. – Ett avhopp är en känslig fråga, säger Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo.

Att det sker avhopp från De blå till ett större parti är något som debatterats som en möjlighet sedan förra sommarens splittring i Sannfinländarna och Blå framtids kräftgång.

Ilskan som riktas mot Samlingspartiet för att man tagit emot avhopparen Kaj Turunen, som flyttar till Samlingspartiet, var ändå så stor att det föranledde ett krismöte inom den blå gruppen och tal om förtroendet inom hela regeringen.

– Det är uppenbart – och det finns anledning att säga det högt – att vårdreformen är i kris. Det råder svårigheter med tidtabellen, det råder svårigheter med innehållet, och innehållet är som känt det Samlingspartiet haft krav på, sade Blå framtidsordförande Sampo Terho som sade att den blå gruppen misstänker Samlingspartiet för att vilja provocera fram en regeringskris, eller rentav fälla regeringen, på grund av vårdreformen.

Gruppordförande Simon Elo (Blå) hänvisade också till det allmänna politiska klimatet.

– Vad en ledamot bestämmer sig för påverkar inte gruppen desto mer. Men det väcker förstås frågor om regeringens interna situation och om det allmänpolitiska läget, säger Elo.

Redan tidigare har den blå partisekreteraren Matti Torvinen öppnat för att landskapsvalet kanske måste flyttas från oktober till nästa vår. Samlingspartiet har också pepprats av kritik från stora städer i allmänhet och Helsingfors i synnerhet, där borgmästare Jan Vapaavuori agerat som intern opposition mot landskapsreformen. Läget är också stressat inom de utskott som ska behandla lagpaketet med mycket pressad tidtabell.

Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo avfärdar att Samlingspartiet skulle ha något intresse av att sätta vårdreformen på spel.

– Om vårdreformen föll skulle det vara illa för finländarna. Alla vet att vården behöver förnyas och vi har nu en modell som också enligt sakkunniga är bättre än tidigare. Vi är så nära mållinje. Samlingspartiet vill inte fälla eller riskera reformen, säger Orpo.

– Terho har nog en livlig fantasi, kommenterar han beskyllningarna.

Orpo säger att det är inte är fråga om någon regeringskris, utan om en ledamot som bytt från ett regeringsparti till ett annat.

– Det är inte fråga om någonting annat än att en ledamot, Turunen, ville ansluta sig till vår grupp och det är inte kopplat till något annat, säger Orpo.

Han säger att han nog kunde vänta sig reaktioner, eftersom avhopp är svåra situationer mellan det tidigare och det nya partiet.

– Men om Turunen är av den åsikten att han vill komma till vår, grupp, och lämna en annan, så ser jag inte att Samlingspartiet har gjort någonting. Vi värvar inte folk, tillägger Orpo och säger att det inte pågår diskussioner men någon annan eventuell avhoppare.

Han vill inte heller kommentera om Samlingspartiet i fortsättningen välkomnar nya till gruppen, "eftersom det är känsligt".

Statsminister Juha Sipilä (C) befann sig på besök i Vasa på tisdagen då nyheten om Kaj Turunens avhopp blev känd.

– Förstås får ledmöter agera enligt egen frihet. Men det vore bra att meddela om det i förväg så det inte kommer överraskningar, sade Juha Sipilä till tidningen Pohjalainen i Vasa.

Orpo förklarar det pinsamma läget, att Sipilä inte var informerad, med att nyheten läckte ut tidigare än det var tänkt.

– Det här var känsligt eftersom det är fråga om en enskild ledamots eget beslut. Avsikten var att informera i förväg, men det hann komma ut i offentligheten, säger Orpo.

Sipilä säger till Pohjalainen att han ringt upp partiledarna inom trion och kommer att fortsätta samtala om läget.

Läs mera om Turunens avhopp här.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning