Björneborg vill göra Ytterö till ett turistparadis

Björneborgs stad satsar på att utveckla turismen i Ytterö. Bild: Anna Back

För närvarande är Ytterö bäst känt för sin hänförande sandstrand. Men i framtiden ska området erbjuda mycket mer än så.

Björneborgs stad har redan länge haft planer på att utveckla Ytteröområdet (Yyteri på finska), som är känt för sin sex kilometer långa sandstrand. Nu har planerna tagit ett steg framåt.

– Ytterö är ett av Björneborgs främsta turistmål. Nu är rätt ögonblick att se på områdets framtid, säger Lauri Kilkku, chef för stadens livskrafts- och miljösektion.

Staden har utarbetat en plan för hur området ska utvecklas tillsammans med konsultbolaget Ramboll Finland. I planen presenteras flera förslag för hur området kan göras mera lockande för turister och turismföretagare.

– De nuvarande företagarna har investerat kraftigt i området och staden har med sina investeringar strävat efter att stärka detta, säger Anna Kyhä-Mantere, chef för Visit Pori.

Till exempel har staden investerat en halv miljon euro i infrastruktur och marknadsföring. En del av infrastrukturen i Ytterö har hunnit förfalla under åren.

Bild: HBL

Vintersäsongen svår

I planen har man sett på Ytteröområdet och hur det anknyter till Räfsö och den omgivande miljön. Enligt planen har trakten gott om potential för turism, speciellt nu under coronatider då allt fler väljer att turista i hemlandet.

Ytterö är känt för sin sex kilometer långa badstrand. Bild: Elena Noeva/SPT-Shutterstock

– Ytterö svarar på flera av de aktuella resetrenderna, men den ömtåliga naturen ställer vissa villkor för utvecklingen, säger Eero Salminen, projektchef vid Ramboll Finland.

En annan utmaning är vintersäsongen. Badstränder är mest populära under sommaren och för att locka vinterturister krävs andra aktiviteter.

– En idé är en äventyrs- och motionspark inomhus. Det är något som kunde locka turister under vintersäsongen, säger Salminen.

– Ytterö är väldigt lätt att nå. Hela 65 procent av finländarna bor inom tre timmars köravstånd från Ytterö, säger Kaisa Merilahti, projektchef vid Ramboll Finland.

Fler bäddplatser

Förutom en äventyrs- och motionspark inomhus innehåller planen flera uppslag för potentiella investerare att nappa på. Björneborgs stad hoppas att en stor del av utvecklingsarbetet görs med privata pengar.

Uppslagen gäller boende, miljö, motion, äventyr, extremsporter och upplevelser. Bland de mer ovanliga idéerna finns en äventyrsbana i trädtopparna.

Hittills i år har omkring 252 000 personer besökt badstranden i Ytterö. 80 procent av besöken har ägt rum under sommarsäsongen.

För närvarande har Ytterö boendekapacitet för 730 personer. Enligt planen ska detta ökas till 2 000 på tio år.

Andelen utländska besökare är för närvarande kring 5 procent. Målet är att öka andelen till 10–15 procent.

Bild: Anna Back

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning