Björnarna lider av det dåliga blåbärsåret

Det dåliga blåbärsåret påverkar björnen. Men den lär inte svälta utan lägger i stället om sin kost. Arkivbild. Bild: Stefan Lundberg

Det är inte bara plockarna som har varit besvikna över årets blåbärssäsong. Det blå guldet är också björnens favoritföda under hösten.

Men det är ingen större risk för att björnarna ska behöva svälta innan de går i ide, konstaterar björnexperten Jonas Kindberg.

Björnar tycker mycket om blåbär, olika studier visar att de vid god blåbärstillgång mumsar i sig många tusentals bär per dag. Under hösten är bären en viktig födokälla när björnen bygger upp sina fettlager inför vintern. Men Jonas Kindberg, som är forskare på institutionen för vilt, fiske och miljö vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, understryker att björnarna också är väldigt anpassningsbara.

Finns det inte blåbär äter de kråkbär eller lingon i stället. Och på hösten brukar det också finnas tillgång till slaktavfall efter älgjakten.

– Det som kan hända är att det blir en sämre reproduktion nästa år, men annars ska det inte vara fara för björnen, säger Jonas Kindberg.

TT: Och det är ingen risk för att de söker sig till tätbebyggda områden för att leta efter mat?

– Nej, det gör de i princip aldrig. Det förekommer utomlands, i Ryssland och Nordamerika, där björnen är beroende av en enda föda. Då kan de komma in till städer, men i Skandinavien är det inte så.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03