Björn Wahlroos: Fackförbunden sågar den gren de själva sitter på

Arkivbild. Björn Wahlroos fördömde fackförbundens strejkvarsel i samband med en intervju för tv-programmet Morgonettan på lördagen. Bild: Antti Aimo-Koivisto

Sampos och UPM:s styrelseordförande Björn Wahlroos befarar att skogsindustrins strejk driver de utländska investeringarna på flykten. Enligt honom hotar allt fler jobb i branschen att försvinna till utländska konkurrenter.

Björn Wahlroos kommenterade frågan i en intervju för Yles tv-program Morgonettan på lördagsmorgonen.

– Fackförbundens strejkvarsel är trist och inte genomtänkt. Det har gått alltför mycket prestige i förhandlingarna om konkurrenskraftsavtalet, vilket har lett till det här dödläget, sade Wahlroos.

Enligt Wahlroos kommer allt fler jobb att försvinna till utländska konkurrenter om fackförbunden lyckas driva igenom sina krav.

– Konkurrensen i branschen är hård. Vi måste värna om vår konkurrenskraft på den globala marknaden. Ingen vill investera i den finska skogsindustrin om prisnivån blir för hög. Risken är överhängande att de cellulosafabriker som stängs nästa gång inom branschen finns i Finland.

Wahlroos kallade fackförbundens krav överdimensionerade och hänvisade bland annat till prisnivån vid motsvarande fabriker i Östersjöregionen.

– Vi vill att jobben stannar kvar i Finland, men om det är lönsammare att producera varorna i Tyskland och Sverige så flyttar jobben dit. Fackförbunden sågar den gren de själva sitter på.

Wahlroos kommenterade även klimatfrågan och investeringsbolagens beslut att frångå investeringar i fossila bränslen. Bland andra världens största kapitalförvaltare Blackrock meddelade nyligen att bolaget förnyar sina riktlinjer och nu satsar på hållbara investeringar som inte förvärrar klimatkrisen.

– Det tyder på att marknadsekonomin fungerar eftersom de största kapitalförvaltarna reagerar på kundernas önskemål. Det är också bra för marknadsföringen, sade Wahlroos.

Hans egen investeringsstrategi har däremot inte ändrat drastiskt efter Blackrocks kursändring.

– Det vore så lätt att säga att nu tänker jag också hållbart. Jag har alltid suttit länge på mina placeringar och fattar inte förhastade beslut. Vi jobbar redan med dessa frågor inom skogsindustrin. Allt fler petrokemiska produkter som i dag görs av fossil plast kommer i framtiden att tillverkas av förnybart trä.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning