Björn Ulvaeus gör Pippiföreställning – efter metoo

Björn Ulvaeus är exekutiv producent för Pippi på cirkus. Bild: Karin Wessl n/TT

Världens starkaste flicka flyttar in på Cirkus i Stockholm. I ett samarbete med Cirkus Cirkör sätter Björn Ulvaeus nästa år upp den musikaliska cirkusföreställningen Pippi på cirkus.

Björn Ulvaeus ville sätta upp en föreställning med en Astrid Lindgren-figur, men visste inte vilken han skulle välja. Sedan kom hösten 2017.

– Vi var inne på Pippi-spåret, men metoo blev droppen. Hon representerar det på något sätt. Att hon är "independent" och stark, säger Björn Ulvaeus.

Föreställningen är en cirkusföreställning och en musikal, och Björn Ulvaeus har skrivit låttexter till redan släppt BAO-musik.

– Det råkar vara så att Benny Andersson har skrivit och spelat in ett antal låtar som det är mycket cirkus över. Jag tror att tre eller fyra av dem passar som handen i handsken här. Sedan kommer det en ny låt från oss, berättar han.

Pippi skapar kaos

Fler kända figurer dyker upp i föreställningen: Pippis ständiga följeslagare Tommy och Annika, poliserna Kling och Klang samt Prussiluskan, som i vanlig ordning vill sätta in Pippi på barnhem. Manuset är baserat på Astrid Lindgrens berättelse om när Pippi gick på cirkus och träffade cirkusprinsessan Miss Carmencita, lindanserskan Elvira och Starke Adolf.

Än står det inte klart vem som ska spela världens starkaste flicka, men sökandet pågår för fullt. För cirkusregin står Tilde Björfors, medan Maria Blom ansvarar för föreställningens personregi.

Fyller 75 år

Pippi på cirkus innebär också att Cirkus håller öppet på sommaren. Att den rödhåriga barnboksfiguren är känd utanför Sveriges gränser bidrog till valet av henne. Enligt Björn Ulvaeus behövs det generellt ett större utbud av aktiviteter för unga.

Föreställningen är ett samarbete med Astrid Lindgren Aktiebolag – och fler Pippi-satsningar är planerade. År 2020 fyller barnbokskaraktären 75 år och bolaget har avslöjat att en långfilm är på gång.

Pippi på cirkus har premiär den 26 juni 2020 och biljetterna släpps den 25 november.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning