Björn Teir lämnar Stockmann för Haahtela

Bild: HBL-arkiv/Richard Nordgren

Stockmanns fastighetsdirektör Björn Teir lämnar varuhuskoncernen och blir delägare i familjebolaget Haahtela som är specialiserat på byggprojektsledning och mjukvaror för fastighets- och byggbranschen.

Björn Teir har ansvarat för Stockmanns fastighetsaffärsverksamhet sedan november 2014. Innan han byter jobb ska han ro i hamn Stockmanns två stora fastighetsförsäljningar: försäljningen av Bokhuset i centrum av Helsingfors och varuhusfastigheten Nevsky Centre i S:t Petersburg.

Teir är välbekant med familjebolaget Haahtela där han nu köper in sig och blir minoritetsägare. Haahtela ansvarade för ombyggnaden av Forums köpcentrum medan Teir var vd för Forumkvarterets fastigheter och Teir är sedan ett halvt år tillbaka styrelsemedlem i Haahtela som är en koncern med tre dotterbolag, ett som leder byggprojekt, ett som utvecklar mjukvarulösningar för att beräkna byggkostnader och ett som utvecklar mjukvara för personaloptimering, främst för bemanningsföretag.

På frågan varför han väljer att byta jobb säger Teir att det beror på Haahtela, inte på Stockmann. Beslutet att byta jobb har föregåtts av långa diskussioner med Haahtelas grundare och största ägare, professor Yrjänä Haahtela.

– Jag har jobbat med fastighetsfrågor sedan 2002, för allmännyttiga aktörer, för en fastighetsfond och nu senast för ett börsbolag säger Teir och tillägger att möjligheten att få vara med och utveckla ett familjebolag med hög ambition att utveckla fastighets- och byggbranschen som delägare inverkade på beslutet.

Teir menar också att det är rätt tidpunkt att ge över stafettpinnen som Real Estate-direktör för Stockmann efter att de två stora fastighetsförsäljningarna är genomförda till sommaren.

– Jag vill tacka Björn för hans betydande insatser i att grunda Stockmanns Real Estate-enhet. Han har varit en nyckelperson vid implementeringen av Stockmanns nya strategiska riktning genom att utveckla våra fastigheter och introducera flera nya partner som kompletterar utbudet till våra kunder, säger Stockmanns vd Lauri Veijalainen i ett pressmeddelande.

De senaste åren har Stockmann haft ekonomiska motgångar och har inte på flera år betalat ut någon vinstutdelning. Stockmann har varit tvungen att skära i personalstyrkan och har sålt ut verksamhet, till exempel Akademiska bokhandeln och matavdelningen Delikatessen.

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning