Björn Borg: "Gäller att ha stort hjärta"

Bild: Jessica Gow/TT

Björn Borg hyllar Stockholm Open, sonens inställning och njuter av att vara kapten för Europalaget i Laver Cup.Och han vet vad som krävs för att lyckas i tennis.– Det gäller att ha stort hjärta.

Björn Borg gav sonen Leo en lätt klapp på axeln och sade:

– Bra match.

Att 15-åringens match i förkvalet till Stockholm Open slutade med förlust spelade ingen roll. Borg var i stället nöjd och stolt över inställningen som Leo visade i Salk-hallen.

– Ett stort hjärta är viktigt att ha i tennis, och inte bara i tennis utan i alla sporter, säger han.

– Leo har det. Han älskar det han gör.

– Jag vet hur mycket han älskar sin tennis. Det är klart att det alltid är roligare att vinna än att förlora, men han är bara 15 år och har många år kvar att kämpa med sin tennis.

Hyllar Stockholm Open

62-årige Björn Borg och hustrun Patricia klev in i hallen strax innan Leos möte med den något äldre Gustaf Ström. Föräldrarna tog plats på övre plan, precis framför minnesväggen som till stor del består av bilder från Borgs framgångsrika karriär, och lutade sig mot staketet för att få bästa möjliga blick över banan.

Det var även där som han sedan – efter Leo Borgs förlust med 4–6, 3–6 – pratade om sonens satsning, sina minnen från Stockholm Open, Davis Cup och även berättade vilken vecka på året som just nu betyder mest i livet.

Allra mest pratade Borg om Stockholm Open, som i år firar 50 år och nästa vecka inleds i Kungliga tennishallen.

– Den har betytt jättemycket. Det är en sådan tävling som alla svenskar vill spela. Jag kommer ihåg när jag fick chansen i början på 70-talet, som 15-åring tror jag det var. Att få spela var stort, säger han.

– Den stämningen inne hallen med träbänkar, trägolv och alla som stampar, det är ett jävla liv där inne. Det är häftigt för en svensk tennisspelare, om man får gå in på centercourten och vara med om hela den upplevelsen, det är underbart härligt.

Ditt största minne av Stockholm Open?

– Det måste vara mot (John) McEnroe, när jag vann. Jag vann mycket annat men att inte få vinna i Stockholm, det var jobbigt… Men jag fick göra det en gång. Det var häftigt, det är en speciell grej för alla svenskar som har fått vinna.

"Synd"

Under Björn Borgs tid som spelare var Davis Cup ett viktigt inslag under året. Nu tycker han det är tråkigt att tävlingen "inte gick att rädda", men hoppas att DC-tennisens nya format ska resultera i att världens toppspelare kommer att vara med mer frekvent.

– Jag tycker det var synd på ett sätt, att de inte kunde rädda Davis Cup men jag förstår alla spelare. De spelar så många tävlingar under året, säger han.

– Vi får se hur det blir, hur veckan blir. Vilka ställer upp? Är alla där? Eller kommer bara hälften av spelarna i världstoppen vara där? Det där är det ingen som vet än.

Å andra sidan har Davis Cups statustapp gett Laver Cup, där Europalaget möter ett lag från övriga världen, möjligheten att få vara en del av toppspelarens årliga planeringar.

– För mig är det den viktigaste veckan på året. Jag är stolt och glad över att vara kapten för Europalaget. Vi har kul, vi har en jättebra laganda och det är en sådan prestige… Jag tror ingen förstår det. Vi vill verkligen vinna. Spelarna har likadan inställning, säger Borg.

– Sedan vet jag inte om den tar över, men jag hoppas att Laver Cup i framtiden kommer bli en jättestor tävling.

"Spela sin tennis"

En annan sak som tar mycket av Björn Borgs tid är just Leos satsning. Han ser ungefär 35 procent av matcherna under året, reser med som sällskap till vissa turneringar och ser hela tiden till att vara stöttande, men han undviker oftast att vara den som bollar tankar och idéer.

– Han har sina killar, sina tränare och det funkar jättebra, säger han.

TT: Hur ser hans plan ut nu?

– Det är bara fortsätta spela. Han ska gå ut nian nu och sedan ska han spela sin tennis, han gillar att träna både på och utanför. Det är viktigt att ha motivationen, att tycka det är kul.

– Jag vet inte hur många andra som har gjort det, men Leo kommer gå ut nian och sedan satsa på tennis. Han måste ut och resa, spela runt om i Europa, i världen. Det är viktigt.

TT: Så ingen mer skola efter nian?

– Nej, jag tror inte det. Sedan kan man alltid läsa något, men han vill satsa på tennis och göra ett försök. Om det funkar vet vi inte men han vill i alla fall ge det en chans och sedan får vi se vad som händer.

TT: Vad ser du för likheter i ditt och hans sätt att spela?

– Vi är lika tjuriga, tror jag. Envisa och tjuriga, säger Björn Borg.

Fakta

Björn Borg

Född: 6 juni i Stockholm 1956.

Tenniskarriär: 1973–1983.

Titlar: 64.

Grand slam-titlar: 11. Franska mästerskapen 1974, 1975, 1978, 1979, 1980, 1981. Wimbledon 1976–80.

Världsetta: Sammanlagt 109 veckor.

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54