Björkqvist klar för Pittsburgh Penguins

2016 draftades Kasper Björkqvist i andra rundan av Pittsburgh Penguins. Nu får han chansen i NHL-organisationen. Foto: Mikael Piippo/SPT Bild: Mikael Piippo/SPT

De finländska spelarna får NHL-kontrakt i en jämn takt. Senast i raden är Kasper Björkqvist.

21-åringen har skrivit på ett tvåårskontrakt med Pittsburgh Penguins. Nykomlingsavtalet ger Björkqvist 925 000 dollar per säsong om han spelar i NHL-laget och betydligt mindre om han håller till i farmarligan AHL.

De tre senaste säsongerna har Björkqvist spelat i Providence College i den nordamerikanska universitetsserien NCAA. Den gångna säsongen noterade han sjutton mål och tretton assist på fyrtiotvå matcher.

–  Under universitetstiden fick han spela i många stora matcher. Han fick mycket erfarenhet och vi är nöjda med hur hans poängproduktion har utvecklats. Han spelar disciplinerat och är en lagspelare, säger Penguins general manager Jim Rutherford på klubbens webbplats.

Björkqvist är från Esbo och har spelat sin juniorhockey i Blues. 2016 var assisterande lagkapten när Finland vann JVM-guld i turneringen i Helsingfors.

Den senaste tiden har ett antal spelare kritat på NHL-avtal. Bland dem finns Tony Sund (San Jose Sharks), Teemu Kivihalme (Toronto Maple Leafs) och Aleksi Heponiemi (Florida Panthers).

Nyligen skrev TPS-anfallaren Oula Palve också på för Pittsburgh.

Byggnadsarv kräver vård och goda produkter

På Illby gård i Borgå värnar man om det gamla genom att ta väl hand om sina byggnader. Målningen av karaktärshuset var ett stort projekt, men något man räknar med att ha glädje av länge. 13.6.2019 - 09.39