Björklund: Kommunpolitikerna är amatörer

Liberalernas ledare Jan Björklund vill att Sverige går med i EU:s bankunion. Bild: TT / Stina Stjernkvist

Kommunpolitiker är amatörer på att sköta skolan, säger Jan Björklund när han förklarar partiets förslag på att förstatliga den svenska skolan. De har helt enkelt misslyckats på för många håll, anser han.

Skolan först, heter det i Liberalernas valmanifest, vilket knappast förvånar någon. Skolan har varit partiets paradfråga sedan länge, och som utbildningsminister drev Jan Björklund igenom en lång rad förändringar. Men han är inte nöjd. Bland förslagen i valmanifestet finns betyg från fyran, ordningsbetyg, fler speciallärare och, framför allt, förstatliga skolan.

Liberalerna är det enda borgerliga parti som helt vill rulla tillbaka kommunaliseringen av skolan.

– I och med kommunaliseringen för snart 30 år sedan så började resultaten sjunka i svensk skola, läraryrkets status försämrades. Det hänger ihop för vi fick fler och fler obehöriga lärare, och jag har inte sett några tecken på att kommunsektorn tar några krafttag för att vända detta, säger Björklund i en TT-intervju.

... att inte vilja svara på frågan om Liberalerna är beredda att släppa fram en Moderatregering:

Det finns ett antal hypotetiska frågor som kan ställas, men eftersom Moderaterna själva säger att detta inte är aktuellt, så har jag ingen anledning att ta ställning till det.

... att bilda en regering med bara C och L med Annie Lööf som statsminister:

Jag vill ha en Alliansregering och jag tror att en smalare regering skulle få otroligt svårt att överleva, det är samma sak med en Moderatregering.

... att trappa ned ränteavdragen:

Vi borde uppmuntra sparande och inte lånandet. Att vi subventionerar lån är i grunden inte sunt. Just nu med de låga räntorna har människor lånat på sig väldigt mycket pengar och i längden håller inte det, det riskerar att utvecklas till en bubbla som är ganska farlig.

... om att människor bör få göra avdrag för köp av konst:

Tanken är att människor själva styr vad man konsumerar för kultur snarare än att staten sitter och ger en massa bidrag till allt som staten gillar och inte gillar.

... om Sverige bör gå med i EU:s bankunion:

Det är en myt att vi inte skulle drabbas om ett stort europeiskt land drabbas av en ekonomisk kris. Det slår stenhårt mot oss och därför tjänar vi på gemensamma regler som länderna följer.

Hårdhandskarna ibland

Men om kommunerna nu inte klarar av att driva skolor, så litar Jan Björklund på att friskolorna klarar uppgiften. Några problem med att ha privata företag inom skolan ser han inte.

– Om de missköter sig så är det ett problem, men det gäller ju även kommunala skolor. Det är därför jag inrättade Skolinspektionen, ibland måste man ta i med hårdhandskarna. Men jag ser inte att problemen skulle vara större i friskolor än i kommunala skolor, även om uppmärksamheten blir större när det är en fristående aktör som missköter sig.

TT: Kan själva marknadsmekanismerna utgöra ett problem i skolan?

– Ja, och därför måste man ha regler och kontroll. Men det är snarare valfriheten än friskolorna som skapar en viss konkurrenssituation mellan skolor. Även utan friskolor så konkurrerar ju kommunala skolor sinsemellan. Jag tycker att det är en viktig reform att föräldrar får välja skola åt sina barn, även om vi sett avarter där enskilda skolor gör sig populära genom att skänka it-utrustning, det är ju fel. Men därför gäller det att man har både regelverk och vassare kontroll, säger Björklund.

Skärpa reglerna

– Och vi är beredda att både skärpa reglerna och möjligheten att stänga skolor eller införa olika sanktioner när man missköter sig, men jag är inte beredd att avskaffa valfriheten.

TT: Men du har tidigare varit emot riskkapitalbolag i skolan.

– Det är jag fortfarande, men det handlar inte just om vinstdiskussionen. Riskkapitalbolag vill gå in och äga ett mycket kort tag och sen sälja vidare, jag vill att det ska vara långsiktiga ägare. Det var ju den överenskommelse vi gjorde i friskoleutredningen som sen inte genomförts.

Ett annat framträdande förslag i Liberalernas valmanifest är skattesänkningar. Där handlar det om medel- och höginkomstagare genom höjd brytpunkt för statlig skatt och avskaffad värnskatt.

TT: Ni drar på er kritik för att ni sänker skatten för höginkomsttagare.

– Ja, det är väl därför andra borgerliga partier inte vågar stå för detta, men det är rätt att göra detta, och ett avskaffande av värnskatten är ju de flesta ekonomer överens om är självfinansierande. Den finns på grund av en socialdemokratisk Jantelag, men staten får in mer skatteintäkter ganska snabbt än vad det kostar att ta bort den.

– Marginalskatten är ju en skatt som slår till i medel- och höginkomstlägen, och där har Sverige de högsta skatterna i världen. Skälet till att vi vill höja brytpunkten är att det gått så långt att lönar sig dåligt att gå långa universitetsutbildningar. Några av de grupper som är väldigt svåra att rekrytera, de kvinnodominerande akademikeryrkena med långa universitetsutbildningar, beskattas som om de vore höginkomsttagare och det menar jag är orimligt.

Höj brytpunkten för statlig inkomstskatt från 39 000 till 44 000 kronor.

Slopa värnskatten.

Slopa flygskatten.

Grön skatteväxling.

Fri hyressättning i nyproduktion.

Höjd skatt på konsumtion och miljöförstörande utsläpp.

Trappa av ränteavdragen.

Betyg från fyran.

Ordningsbetyg.

Förstatliga skolan.

Skärpt lagstiftning mot hedersförtryck.

Stopp för nya religiösa friskolor.

Sverige med i EU:s bankunion.

Två procent av BNP till försvaret.

Medlemskap i Nato.

Europeisk koldioxidskatt.

Behåll kärnkraften.

Källa: Liberalerna

EU-skatt

EU-samarbetet lyfter Liberalerna också mer än något annat parti. Sverige bör gå med i EU:s bankunion under nästa mandatperiod och en europeisk koldioxidskatt bör införas, något alla andra partier ratar med motiveringen att det öppnar dörren för EU-beskattning på andra områden.

Varje land har veto, man måste vara överens om man ska införa skatter. Om man vill införa en europeisk koldioxidskatt så betyder inte det att man säger ja till andra skatter, säger Björklund, som också varnar för att två partier vill lämna EU.

– Det kan bli en tredjedel av riksdagens ledamöter efter valet som anser att Sverige ska lämna EU. I inget annat europeiskt land finns en så stor andel som anser att det egna landet ska lämna EU, med undantag för Storbritannien.

Vi publicerar TT:s intervjuer med de svenska partiledarna under veckan. Du hittar dem här:

4. 9 Fullt klimatfokus för Fridolin

4.9 Annie Lööf backar inte en tum om SD

5. 9 Ebba Busch Thor slåss för överlevnad

5.9 Löfven vill höja skatt för de allra rikaste

6.9 Åkesson varnar S och M för att nobba SD

6.9 Björklund: Kommunpolitikerna är amatörer

7.9 Kristersson: Vi har ingen perfekt strategi

7.9 Sjöstedt tror på mer vänsterinflytande

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning