Björken blommar – regn och snö i landets södra delar

Enligt Meterologiska institutet får invånarna i Södra Finland förbereda sig på regn- och snöskurar på onsdagen. Bild: Markku Ulander/Lehtikuva

Tjänsten Norkko bekräftar det som många pollenallergiker redan känt av – det finns rikligt med björkpollen i luften i Södra Finland.

Även om vädret i Södra Finland varit väldigt omväxlande under de senaste dagarna är våren här och björken börjat blomma. Mängden björkpollen är störst i landets södra delar men också i de västra delarna kan nivåerna stiga, enligt tjänsten Norkko.

Enligt pollenrapporten, som framställs av Aerobiologiska enheten vid Åbo universitet, kan björkpollen från de södra delarna sprida sig till hela landet. I de mellersta delarna av Finland förväntas björken börja blomma inom de närmaste dagarna.

Eventuella regnskurar minskar på pollenmängderna i luften. Enligt Meterologiska institutet är regnskurar att vänta i landets södra delar på onsdagen. Regnområdet rör sig från sydväst och det kan också förekomma snö eller snöblandat regn.

Under eftermiddagen och kvällen klarnar vädret upp. Dagens högsta temperaturer ligger mellan 6 och 10 grader.

Mängden björkpollen är störst i landets södra delar men också i de västra delarna kan nivåerna stiga Bild: Markku Ulander/Lehtikuva

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning