Björken blommar i sydvästra Finland – personer med allergi kan få symtom

De första björkarna har börjat blomma i sydvästra Finland. Bild: Mikael Piippo/SPT

Nästan en femtedel av finländarna får allergisymtom av björkpollen. I år väntas blomningen bli mindre än normalt.

De första björkblomningarna noterades i sydvästra Finland i början av veckan, meddelar Åbo universitets aerobiologiska enhet som kartlägger pollensituationen. Pollenmängderna i luften är tills vidare små eller stundvis måttliga.

Pollensäsongen började i år tidigare än normalt. Den varma vintern ledde till att hasselbuskarna inledde blomningen redan i januari.

– Björkblomningen börjar ändå i normal tid. I södra Finland börjar björken vanligtvis blomma i månadsskiftet april-maj, varefter den sprider sig norrut, säger projektforskaren Sanna Pätsi i ett pressmeddelande.

Små mängder björkpollen kom till Finland med vinden från utlandet redan innan den inhemska blomningen kom i gång.

Naturresursinstitutet bedömer att blomningen i år blir mindre än normalt.

Nästan en femtedel av finländarna får symtom av björkpollen.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning