Bjørgen missade – comebacken dröjer

Marit Bjørgen. Arkivbild. Bild: Jil Yngland / NTB

Den tidigare skiddrottningen Marit Bjørgens comeback i längdspåren dröjer. Och hon har bara sig själv att skylla. – Jag var lite sent ute, säger 40-åringen till NRK.

I slutet av maj kom nyheten att tidernas bästa vinterolympier gör comeback för en satsning mot långloppscupen, med Vasaloppet som stort mål. Men efter två års frånvaro hade Marit Bjørgen uppenbarligen glömt vissa rutiner, vilket gör att hon troligen missar helgens Norgepremiär i Beitostølen, en tävling som hon kanske hade skippat ändå.

– Jag kommer nog inte att vara med där. Jag har varit utanför antidopningsprogrammet. Det har jag varit sedan jag slutade, och man måste ha varit med där i minst ett halvår, säger Bjørgen till NRK.

Den 40-åriga norskan säger att det var först efter att hon hade meddelat sina comebackplaner som hon fick frågor om hon var tillbaka i det så kallade Adams-programmet, ett slags elektronisk kalender där åkarnas aktiviteter registreras och som används för att genomföra oanmälda dopningskontroller.

Bjørgen trodde att det räckte med att meddela att hon skulle ställa upp i långloppscupen, att det då var underförstått att hon var tillgänglig för att testas.

– Jag trodde inte att jag behövde skriva upp mig för Adams. Det var kanske lite naivt från min sida. Så jag får ta på mig det, säger hon.

Det framgår inte exakt när Bjørgen till slut anmälde sig, men enligt NRK gör missen att hon också riskerar att missa långloppstävlingen i italienska Marcialonga i månadsskiftet januari–februari.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Black Friday 2020 – erbjudanden hos Preeco.fi

Mer läsning