Bjørgen: Fyra guld är över alla förväntningar

Skiddrottning. Marit Bjørgen är historiens mest framgångsrika VM-åkare.Bild: Niklas Tallqvist

Det råder ingen tvekan om vilken dam som imponerat mest i skidspåren i Lahtis.– Det är helt sinnessjukt, säger Marit Bjørgens lagkamrat Heidi Weng.

Tremilen blev en norsk uppvisning från början till slut. Marit Bjørgen ledde Norge till en kvadruppelseger och lade samtidigt vantarna på sitt fjärde guld i Lahtis-VM. Krista Pärmäkoski var sexa på damernas sista VM-sträcka.

– Det känns helt otroligt. Det har varit ett fantastiskt VM, säger Bjørgen som stod över hela förra säsongen då hon fick barn.

– Fyra guld är över alla förväntningar.

Föret var kanon och tremilen blev den snabbaste någonsin hittills i VM. Delvis på grund av föret och delvis på grund av banprofilen var favoriterna samlade inför det sista varvet.

Med ett par kilometer kvar slog Bjørgen till. Charlotte Kalla bröt staven, Krista Pärmäkoski hängde inte med och norskorna rymde sin väg.

Inne på stadion visade Bjørgen sina yngre lagkamrater var skåpet står. Hon tog sitt artonde VM-guld i överlägsen stil.

– Jag var tvungen att göra ett ryck där. Loppet utvecklades inte riktigt som jag tänkt, säger Bjørgen – som tidigare under dagen drabbades av elitkarriärens första stavbrott.

Bjørgens segertid var 1.08.36,8. Om damerna hade skidat 50 km med samma fart skulle sluttiden ha blivit cirka 1.53. Det kan jämföras med att Alexander Legkovs segertid i herrarnas femmil i Sotji var 1.46,55,2. Det var blixtföre.

Skiddrottningen

Det var i december förra året som Bjørgen och hennes sambo Fred Børre Lundberg fick Marius. Bjørgens återkomst har dock varit kantad med svårigheter: i höstas drogs hon med en skada.

– Det har varit ett tungt VM. Skönt att det är över, säger hon.

Den enda missräkningen i Lahtis var den individuella sprinten, där hon blev utslagen i kvartsfinalerna. Men hon hade inte väntat sig mycket mera heller, fastän hon vunnit ett OS-guld och fyra VM-guld i sprint förut. Hon har inte kunnat träna för sprint lika mycket som förut.

– Hon är skiddrottningen. Det är helt otroligt, säger lagkamraten Heidi Weng – som fick nöja sig med silvret i tremilen.

– Marit har varit borta ett år, kommer tillbaka och är helt oslagbar. Det är väldigt inspirerande och imponerande.

En av de bästa

Bjørgen vann skiathlon efter att ha skakat av sig Krista Pärmäkoski i den sista uppförsbacken, var alldeles suverän i den klassiska milen, skidade ankarsträckan för ett överlägset Norge i stafetten och slog i tremilen sina lagkamrater i slutspurten.

– Hon är bra på både klassisk stil och fri stil och hon kan vinna på många olika sätt, säger Aino-Kaisa Saarinen – som själv stod för en godkänd insats på tremilen med sin fjortonde plats.

Med 10 OS-medaljer och 26 VM-medaljer är Bjørgen utan tvekan en av skidsportens största i historien. Hon har flest VM-medaljer och bara Bjørn Dæhlie och Ole Einar Bjørndalen har fler vinter-OS-medaljer.

– Hon är säkert en av de bästa damåkarna någonsin, säger Finlands förbundskapten Reijo Jylhä.

Historisk norsk dominans

Bjørgens guld var samtidigt historiskt – aldrig förut har en nation lagt vantarna på alla sex guld i ett VM. Ryssland vann allting 1995 och 1997 (då delade Jelena Välbe pursuitguldet med Italiens Stefania Belmondo), men då omfattade VM-programmet bara fem sträckor. Såväl 2011 som 2013 och 2015 tog Norge fem guld av sex.

– Det är helt sinnessjukt, säger Heidi Weng.

– Det är väldigt moro för oss.

Norge avslutade VM med en förstummande uppvisning. Kvadruppelsegrar hör inte till vanligheterna i VM, men de är inte helt unika: senast tog Norges damer en kvadruppelseger i skiathlon i VM 2013.

– Det visar att vi har ett starkt lag. Vi tränar bra och pushar varandra till bättre prestationer, säger Bjørgen.

Ingen är bättre på att pusha än Bjørgen själv. Lagkamraterna beskriver henne som den enande kraften i Norges lag.

– Hon är som vår mamma. Hon visar väldig omsorg och skapar trygghet, säger Weng.

Mera Norge?

Nästa vinter kommer förmodligen Therese Johaug tillbaka, så Norge blir knappast försvagat inför vinterspelen i Pyeongchang. Nedslående för konkurrenterna?

– Det är upp och ner. I senaste OS så var vi inte så bra. Vi var femma i stafett, säger Weng som firade guld i stafetten och i lagsprinten tillsammans med Maiken Caspersen Falla.

– Nu har Maiken och Marit varit grymma, men väldigt många andra nationer har varit på prispallen. USA, Sverige, Finland. Det kan svänga fort.

Damer, 30 km masstart (f): 1) Marit Bjørgen Norge 1.08,36,8, 2) Heidi Weng Norge 1,9 s efter, 3) Astrid Uhrenholdt Jacobsen Norge –1,9, 4) Ragnhild Haga Norge –7,4, 5) Jessica Diggins USA –10,4, 6) Krista Pärmäkoski Finland –11,3, 7) Charlotte Kalla Sverige –13,9, 8) Terese Stadlober –15,5, 9) Anna Haag Sverige –20,3, 10) Julia Tjekaleva Ryssland –1.20,9,

...14) Aino-Kaisa Saarinen Finland –1.56,3, ...18) Laura Mononen Finland –2.00,7.

Kerttu Niskanen Finland avbröt.

Bjørgens VM-guld

2017, Lahtis: Skiathlon 7,5+7,5 km (k/f), 10 km (k), 30 km (f), stafett.

2015, Falun: Sprint (k), stafett.

2013, Val di Fiemme: Sprint (k), skiathlon 7,5+7,5 km (k/f), 30 km (k), stafett.

2011, Oslo: Sprint (f), skiathlon 7,5+7,5 km (k/f), 10 km (k), stafett.

2005, Oberstdorf: Sprintstafett (f), 30 km (k), stafett.

2003, Val di Fiemme: Sprint (f).

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00