Biträdande borgmästaren: Köttbeslutet bör gälla alla

Stadens högsta ledning ska följa samma matregler som alla andra, säger biträdande borgmästaren Nasima Razmyar. Bild: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

Helsingfors ska inte servera kött till sina gäster. Men alla behöver inte följa regeln. Det vill biträdande borgmästaren Nasima Razmyar ändra på.

På tisdagen berättade Helsingfors om sitt beslut: staden ska inte längre servera kött vid evenemang som staden arrangerar.

Beslutet är en följd av beslut som staden tidigare fattat för att nå sina klimatmål. Det är också en del av den vägkarta för delningsekonomi och cirkulär ekonomi som staden gjort upp 2019.

Stadens gäster ska från årsskiftet bland annat serveras grönsaker och lokalt fångad fisk i stället.

Helsingfors stad säger adjö till kycklinglår, fläskfiléer och korv. Bild: Mostphotos

I stadens information heter det att undantag från de nya riktlinjerna bara kan förekomma när borgmästarna eller stadens högsta ledning tar emot gäster i hög ställning. Också då ska det finnas goda orsaker till undantaget.

Själva beslutet om köttfri meny väckte debatt framför allt i sociala medier. Centerns riksdagsledamot Mikko Kärnä, som fram till onsdagen har twittrat 37 500 gånger i olika frågor, meddelade på Twitter att han ämnar bojkotta evenemang som Helsingfors arrangerar på grund av den nya riktlinjen om kött.

Mikko Kärnä är missnöjd med stadens beslut. Han hotar med att bojkotta stadens middagar. Bild: Emmi Korhonen/Lehtikuva

Nasima Razmyar (SDP), biträdande borgmästare med skolfrågor som ansvarsområde och 5 500 Twittermeddelanden i bagaget, slog in på en annan linje i debatten.

Hon förundrade sig över undantaget, att bland annat hon som en del av borgmästarskapet kan ta till köttservering om situationen så kräver.

"Helsingfors beslut att avstå från kött vid stadens evenemang är ansvarsfullt. Undantaget för evenemang på 'hög nivå' är dock obefogat. Samma regler ska gälla över hela linjen", skriver biträdande borgmästaren på Twitter.

Orsaken till undantaget med kött på de finare serveringsborden är att staden förutom grönsaker och fisk också vill kunna erbjuda exempelvis vilt till utländska gäster.

– Vi ville ha en möjlighet att mångsidigt och brett presentera den finländska matkulturen för utländska gäster på hög nivå, säger stadens representant Johanna af Hällström till tidningen Iltalehti.

Artikeln har uppdaterats.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning