Biträdande borgmästare Razmyar stöder förslaget att kräva tillbaka 57 000 euros understöd av skandalklubben HSK

HSK har varit i blåsväder sedan det visade sig att klubbens tränare betett sig opassande mot juniorerna. Bild: Jussi Nukari / LEHTIKUVA

Kultur- och fritidsnämnden i Helsingfors föreslår att staden ska kräva tillbaka till ekonomiska understöd som den skandalomsusade skridskoklubben HSK fått åren 2018–19. Nämnden får stöd av biträdande borgmästare Nasima Razmyar (SDP).

Då Kultur- och fritidsnämnden i Helsingfors sammanträder tisdag 9 juni kommer nämnden att ta ställning till om staden ska kräva tillbaka de understöd man betalat Helsingfors Skridskoklubb rf (HSK).

Kultur- och fritidsnämndens idrottssektion ska behandla ärendet och förslaget är att återkräva de sammanlagt 57 421 euro HSK fått i verksamhetsunderstöd och hyresunderstöd åren 2018 och 2019.

För år 2020 har HSK beviljats stöd på sammanlagt 64 509 euro vilket betyder att HSK bara får 7 088 euro av staden om förslaget godkänns.

Nämnden hänvisar till Helsingfors stads etiska principer och regler för understöd. Staden har specifika kriterier som måste uppfyllas av de som ansöker om och får understöd. Staden har rätt att kräva tillbaka pengar om de som fått stöd inte följt de riktlinjer som finns.

Enligt nämndens förslag ska HSK:s understöd återkrävas på grund av att klubben inte följt de etiska principerna för motion och idrott.

Helsingfors biträdande borgmästare för kultur- och fritidssektorn Nasima Razmyar understöder förslaget att kräva tillbaka pengarna.

"Då man helt klart brutit mot de etiska principerna är förslaget att kräva tillbaka pengarna rätt beslut", skriver hon på Twitter.

Beslutet handlar om HSK:s passivitet i fallet Mirjami Penttinen. Den för tillfället avstängda tränaren har enligt konståkningsförbundets disciplinära utskott gjort sig skyldig till brott mot de etiska reglerna genom att upprepade gånger bete sig olämpligt. Penttinen ska enligt rapporter ha mobbat barn, kallat dem för feta och värdelösa och hennes agerande ledde, enligt Yles granskning, till att flera idrottare drabbades av ätstörningar.

Helsingfors biträdande borgmästare för kultur- och fritidssektorn Nasima Razmyar understöder förslaget att kräva tillbaka HSK:s understöd från 2018 och 2019. Bild: Onni Ojala / LEHTIKUVA

I föredragningslistan listar Kultur- och fritidsnämnden fyra punkter i de etiska principerna för motion och idrott som HSK brutit mot. Punkterna är respekt för människor och livet, befrämjande av hälsa och välmående, ansvar för uppfostran och inget våld.

Finlands centrum för etik inom idrotten FCEI (SUEK) undersökte Penttinens och HSK:s agerande och kom fram till att Penttinens agerande varit mot idrottens etiska principer och att hon handlat olämpligt. Incidenterna skedde under tidsperioden 21.1.2018–3.3.2019.

Trots att HSK i sitt svar till FCEI berättat att man inte kände till att Penttinen brutit mot de etiska reglerna kan staden kräva tillbaka understödet. Då en klubb bryter mot de etiska principerna för motion och idrott spelar det ingen roll om man gör det omedvetet eller med avsikt för att staden ska ha rätt att kräva tillbaka sina ekonomiska understöd. Det räcker att verksamheten varit mot de etiska principerna för motion och idrott. Vilket HSK:s verksamhet i det här fallet varit.

Helsingin Sanomat var först med nyheten om att Helsingfors stad föreslår att återkräva pengarna av HSK.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning