Bitcoin sätter nya rekord – men är en riskfylld investering

Het valuta. Bitcoin-automat i en second hand-affär i Helsingfors. Bild: EPA/KIMMO BRANDT

Värdet på bitcoin har skjutit i höjden de senaste veckorna. På måndagen satte kryptovalutan ännu ett rekord. Men hösten har varit svängig. – Som investering är bitcoin extremt riskfylld, säger Martin Paasi, sparekonom på Nordnet.

På måndagen kostade en bitcoin omkring 9 700 dollar. För bara två veckor sedan låg värdet under 6 000 dollar. Sedan årsskiftet har valutans värde niofaldigats. Som jämförelse kan nämnas att Helsingforsbörsen under samma tid stigit med 6,5 procent.

Martin Paasi, sparekonom på Nordnet, har svårt att peka ut någon entydig orsak till de senaste dagarnas rally, förutom den vanliga lagen om utbud och efterfrågan – intresset för valutan ökar.

– En faktor som kan bidra är att blockkedjan, det vill säga den teknik som kryptovalutan bygger på, börjar bli alltmer etablerad och slå i genom i olika sammanhang. Tekniken kan användas till många slag av kontrakt, men kryptovalutor och framför allt bitcoin är den applikation som hittills är mest känd.

Värdet på bitcoin har dock svängt kraftigt under hösten. För mindre än en månad sedan tappade bitcoin omkring en fjärdedel av sitt värde på bara några dagar. En förklaring var att investerare flyttade sina pengar till en konkurrerande kryptovaluta, bitcoin cash. Också i september föll bitcoins värde kraftigt efter rapporter om att Kina planerar förbjuda valutan. Ungefär samtidigt kallade investeringsbanken JP Morgans vd kryptovalutan för en bluff.

Den som i investeringssyfte köpt bitcoin vid rätt tidpunkt har kunnat göra strålande affärer. Samtidigt varnar många för en bubbla. Martin Paasi påminner om att bitcoin som investering är extremt riskfylld.

– Bitcoin kan bli framgångsrik, men det kan också hända att någon annan kryptovaluta seglar förbi och då går bitcoin till botten. Dess värde ligger i att människor är intresserade av att använda den. Om intresset tar slut så tappar valutan sitt värde. Det finns hundratals olika kryptovalutor och det är svårt att veta vilken som till slut blir den dominerande.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46