Bitcoin rusar igen – upp över 80 procent

Kryptovalutan Bitcoins existensberättigande på marknaden är omtvistat och valutan åker bergochdal-bana på marknaden. Bild: Lehtiuva/Jaap Arriens

Efter stora ras i början av året har bitcoin studsat tillbaka de senaste veckorna. Den största kryptovalutan har närapå fördubblats i värde sedan den 6 februari.

För tillfället är en bitcoin, enligt växlingssajter som Coinbase och Coindesk, värd över 11 000 dollar. Det kan jämföras med under 6 200 dollar för mindre än två veckor sedan, och innebär en värdestegring på över 80 procent.

Å andra sidan var bitcoin uppe och vände kring 20 000 dollar i slutet av förra året.

De vilda svängningarna väntas fortsätta, i takt med att myndigheter och experter runtom i världen försöker förhålla sig till de nya pengarna. Många avfärdar bitcoin och andra kryptovalutor som en bubbla. Samtidigt ses blockkedje-tekniken, grunden för de helelektroniska pengarna, som ett viktigt framtidsområde, applicerbar i alla möjliga it-sammanhang.

Så sent som för ett år sedan motsvarade en bitcoin 1 000 dollar. Och för fem år sedan behövde man bara betala 30 dollar för en bitcoin.

Efter det att många blivit rika på den explosiva värdetillväxten har en uppsjö andra kryptovalutor skapats. Men eftersom deras existensberättigande är så omtvistat åker även dessa bergochdal-bana på marknaden.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46