Bitcoin rusar igen – upp över 80 procent

Bild: Lehtiuva/Jaap Arriens

Efter stora ras i början av året har bitcoin studsat tillbaka de senaste veckorna. Den största kryptovalutan har närapå fördubblats i värde sedan den 6 februari.

För tillfället är en bitcoin, enligt växlingssajter som Coinbase och Coindesk, värd över 11 000 dollar (cirka 8 800 euro). Det kan jämföras med under 6 200 dollar för mindre än två veckor sedan, och innebär en värdestegring på över 80 procent.

Å andra sidan var bitcoin uppe och vände kring 20 000 dollar, cirka 16 000 euro, i slutet av förra året.

De vilda svängningarna väntas fortsätta, i takt med att myndigheter och experter runtom i världen försöker förhålla sig till de nya pengarna. Många avfärdar bitcoin och andra kryptovalutor som en bubbla. Samtidigt ses blockkedje-tekniken, grunden för de helelektroniska pengarna, som ett viktigt framtidsområde, applicerbar i alla möjliga it-sammanhang.

Så sent som för ett år sedan motsvarade en bitcoin 1 000 dollar, ungefär 800 euro. Och för fem år sedan behövde man bara betala 30 dollar för en bitcoin.

Efter det att många blivit rika på den explosiva värdetillväxten har en uppsjö andra kryptovalutor skapats. Men eftersom deras existensberättigande är så omtvistat åker även dessa bergochdal-bana på marknaden.

Kryptovalutor är elektroniska pengar som bland annat kan användas för att köpa och sälja varor och tjänster online. Bitcoin är kanske den mest kända, men det finns många andra som exempelvis moreno, ethereum och litecoin.

Den stora skillnaden mellan centralbankspengar och kryptovalutor som bitcoin är att kryptovalutornas utgivning styrs av tekniska protokoll, som reglerar hur mycket av valutan som får ges ut. Utbudet av centralbankspengar, som euro, sköts av statliga myndigheter. Det anpassas till hur ekonomin växer och hur behoven ser ut.

Ett stabilt penningvärde är ett mål för centralbankernas penningpolitik, medan kryptovalutornas kurser sätts på en fri marknad utifrån de förutsättningar för utbud och efterfrågan som följer av det tekniska protokollet.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning