Biskopsmötet vill inte viga homopar

Bild: Max Nyberg

Kyrkan i Finland kommer inte heller i framtiden att viga par av samma kön i kyrkan trots att den könsneutrala äktenskapslagen börjar verka redan nästa år. Det slår biskopsmötet i Joensuu fast.

Det innebär att samkönade par vigs på magistraten i ett så kallat borgerligt äktenskap.

– Kyrkan vänder inte ryggen åt sexual- och könsminoriteter eller regnbågsfamiljer, de är välkomna i allt annat. De är en del av oss och står inte utanför oss eller är på något sätt ett problem, säger biskop Kari Mäkinen till Yle.

Det var med anledning av den nya äktenskapslagen som träder i kraft i mars 2017 som hade bett biskopsmötet göra en redogörelse om kyrkans äktenskapssyn.

I sitt pressmeddelande skriver biskopsmötet bland annat så här: "äktenskapet är ett förbund mellan en man och en kvinna. Ändringen i den samhälleliga lagstiftningen ändrar inte på kyrkans äktenskapssyn".

Biskopsmötet slår också fast att lagändringen inte heller påverkar prästernas rätt att förrätta kyrklig vigsel.

Vidare framhåller redogörelsen att lagändringarna inte heller ändrar på kyrkans undervisning om äktenskapet, men att det blir "nödvändigt för kyrkan att hitta nya sätt att diskutera erfarenheter och synpunkter som uppstår i den nya situationen".

Mötet betonar ändå att den lutherska kyrkan vill tjäna och stöda människor i deras frågor kring familj och sexualitet. "Samtidigt är kyrkan medveten om att den inte alltid lyckats göra det på ett konstruktivt sätt utan att dess ord och agerande kan ha orsakat en känsla av att ha blivit avvisad och inte bemött med respekt", konstateras det i pressmeddelandet.

Vid presskonferensen sade ärkebiskop Kari Mäkinen att kyrkan i framtiden inte förhåller sig till köns- och sexuella minoriteter som ett problem utan som en del av kyrkan.

– Vi frågar hur vi som kyrka kan tjäna dem på samma sätt som vi tjänar andra medlemmar, sade Mäkinen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning