Biskopen av Minsk hemma igen tack vare påven

Belarusiske ärkebiskopen Tadeusz Kondrusiewicz, i svart och cerise, i samtal med påve Franciskus för två år sedan. Påven har nu bistått honom för att få komma hem till jul. Bild: Alessandra Tarantino/TT-AP

Den katolske ärkebiskopen av Belarus, Tadeusz Kondrusiewicz, har nu kommit hem från sin polska exil tack vare ingripande från påven. Han ska leda två julgudstjänster i huvudstaden Minsk, rapporterar den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Kondrusiewicz var i Polen i somras och sade då i en tv-intervju att presidentvalet i hemlandet den 9 augusti inte hade gått rätt till. När han senare skulle resa hem blev han stoppad vid gränsen, och president Aleksandr Lukasjenko sade att biskopen "fått råd om hur han skulle förgöra landet".

Påve Franciskus engagerade sig i fallet, och ett sändebud från Vatikanen träffade i förra veckan presidenten och lyckades alltså förmå denne att låta ärkebiskopen komma hem till jul.

Lukasjenko har suttit vid makten sedan 1994. En enig opposition har fördömt presidentvalet och demonstrationer för nyval har pågått hela hösten.

De flesta kristna i Belarus hör till den ortodoxa kyrkan, men där finns också många katoliker.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning