Bisarra scener i damernas maraton - "Det var nog ganska omänskligt"

Totalt bröt 28 av 68 löpare i damernas maraton. Anne-Mari Hyryläinen kom i mål på tiden 2.51.26. Bild: Martti Kainulainen

Bisarra scener utspelade sig under damernas maraton på VM. Sjukvårdstransporten åkte i skytteltrafik med löpare som tvingades bryta. Men både Anne-Mari Hyryläinen och Alisa Vainio kom i mål.

Redan efter 15 kilometer sågs löpare kliva av banan lite varstans längs med strandpromenaden Corniche i Doha. Några sattes i rullstol, andra togs till ambulans och vissa bara satte sig ner bredvid banan med tom blick.

Det var det här som hade fruktats på förhand: att ett maraton under extrema förhållanden – temperatur runt 30 grader och hög luftfuktighet – skulle få konsekvenser.

Mot slutet av loppet blev scenerna än värre. Golfbilarna som fungerade som ambulanser åkte i skytteltrafik och många av löparna som bröt var så svaga att de låg på bår i transporten.

40 av 68 kom i mål. Av dem slutade Anne-Mari Hyryläinen 19:e och Alisa Vainio 26:e. Ruth Chepngetich från Kenya vann på tiden 2.32.43, den långsammaste segertiden någonsin i ett VM.

Hyryläinen säger till Yles nyheter att det var en omänsklig löpning och att idrottarens hälsa verkligen sattes på prov.

– Jag känner mig lite svag, eftersom jag har en ganska ordentlig vätskebrist. Jag hade problem efter 20 kilometer med magen och var tvungen att besöka toaletten, men som tur jämnade det ut sig på slutet. Det där var nog inte någon riktig skön maratonlöpning, säger Hyryläinen till Yle.

"Som en banan"

Monika Bytautiené från Litauen bröt efter 17 kilometer.

– Jag mådde jättedåligt, mitt huvud var överhettat, mina ben var jättetunga … Det var väldigt farligt för mig, säger hon.

– Att ha maraton i den här delen av världen var en riktigt dålig idé, det här är extremt. Jag tycker att de borde ha ställt in tävlingen.

Bytautiené kunde ändå stå på benen kort efter att hon hade brutit, men mådde fortfarande inte bra. Och hon säger att hon var rädd när hon mådde som sämst under loppet.

– Jag har en liten dotter … Jag ville komma hem till henne. Det här är farligt.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning