Birkaland övergår till spridningsfasen

Den starka munskyddsrekommendationen består i Birkaland. Bild: Jeanette Östman/SPT

Region efter region övergår till coronaepidemins spridningsfas. Under tisdagen meddelade de regionala samordningssgrupperna i både Birkaland och Egentliga Finland om en övergång till den allvarligaste fasen.

Birkland övergår återigen till den allvarligaste coronafasen, fasen för samhällsspridning. Det konstaterade områdets regionala samordningsgrupp på tisdagen.

Regionförvaltningsverket beslutade om nya sammankomstbegränsningar i området förra veckan. Dessa träder i kraft på torsdag, och samordningsgruppen kommer därefter bedöma deras effekt på coronaläget.

Dessutom rekommenderar gruppen att evenemangsarrangörer ser till att publiken kan hålla sig i sina egna sällskap, och att sällskapen inte kommer i kontakt med varandra. Gruppen hoppas också att arrangörer kräver att deltagare bär munskydd.

Den starka munskyddsrekommendationen kvarstår också i området. Dessutom förlängs rekommendationen om distansarbete till slutet av september. Om arbetsgivare vill kan de välja att själva förlänga rekommendationen ytterligare.

Målet är att såväl grundskolorna som andra stadiet ska inleda läsåret med närundervisning. Skolorna har även förberett sig på att övergå till distansundervisning ifall det tidvis skulle behövas. Rekommendationen om att alla över 12 år ska bära munskydd i skolorna gäller tills 12–15-åringarna har hunnit få två vaccindoser.

Tidigare under tisdagen meddelade även Egentliga Finlands coronasamordningsgrupp att Egentliga Finland övergår till spridningsfasen. Också i Nyland väntas ett besked om en eventuell övergång under tisdagskvällen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning