Birkala är Tammerforsregionens Grankulla – den växande kommunen har fostrat Sanna Marin

I kommuncentret finns förvaltning, ett bibliotek och ett litet torg. Byggen syns överallt i den växande kommunen Birkala. Bild: Catariina Salo/SPT

Det krävs en by för att fostra ett barn, sägs det. Statsminister Sanna Marin har fostrats i den växande kommunen Birkala, en framgångshistoria mitt i Birkaland.

Tammerforsregionens Grankulla. Det tycker Birkalas borgmästare Marko Jarva (Saml) inte alls om att man kallar hans hemkommun. Ändå finns det likheter mellan de två orterna: de är välbärgade och välansedda kommuner som bägge ligger i anslutning till en stor stad.

– Jag skulle säga att vi mera är som Birkalands Kempele, säger Jarva och hänvisar till den lilla orten utanför Uleåborg som statistiskt sett har den största befolkningsökningen i Finland.

Invånarantalet ökar också i Birkala. För tillfället ligger man strax under 20 000-strecket och de senaste åren har sett en ökning i stadig takt. Invånarna har en medelålder på 40 år och är bland de mest utbildade i landet. I lyckoundersökningar klarar sig Birkalaborna bra.

Däremot är det få höga beslutsfattare som kommit från Tammerforsregionen. Man ligger under till exempel Savolax och Egentliga Finland i andel högt uppsatta politiker per invånare.

– Jag har spekulerat kring att vi kanske inte är så bra på att lobba här. Vi gör vår sak och vi gör den bra, men vi pratar inte om det.

Borgmästare Marko Jarva är van att se byggarbetsplatser. I hans kommun Birkala byggs det både bostäder och industriområden på löpande band. Bild: Catariina Salo/SPT

Men nu har man bygdens egen dotter, Sanna Marin, på en toppost. Trots att Jarva säger att kommunen inte kan tillskriva sig hennes tidigare politiska gärningar som har sin hemvist i Tammerfors, är det i Birkala hon vuxit upp och gått i skola. Det lägger ofta grunden för ens värderingar.

– Jag vill ju tro att våra satsningar på utbildningen har något att göra med det.

Statistiskt sett lägger Birkala mest pengar på småbarnspedagogiken, om man räknar i euro per invånare. Marin har gått både grundskola och gymnasium i Birkala, och i hennes gamla skola är abiturienterna stolta.

Det finns fotografier från den senaste bänkskuddardagen där eleverna hänvisar till statsministern i banderollerna de hängt upp på traktorflaken: "PYLlyssä Marinoitu" leker med förkortningen för Pirkkalan Yhteislukio (PYL) och Marins namn.

Läget är allt

Hade Birkala legat på ett annat ställe rent geografiskt, skulle kommunens utveckling troligen ha sett alldeles annorlunda ut. Med kort avstånd till både Tammerfors centrum och riksväg tre har kommunen haft alla förutsättningar att klara sig bra. Och det har man gjort.

Kommuncentrets lilla torg ser öde ut, men glada förbipasserande hälsar på borgmästaren och det närliggande biblioteket är välbesökt. Ett kafé i Kaurismäkis anda stoltserar med cirka tio sorters bakelser och en handfull misstänksamma pensionärer sitter utanför med sina kaffemuggar.

Några förbipasserande säger att Birkala är en bra ort att bo på och i synnerhet hälsovården får beröm.

– Vi har klarat coronakrisen rätt bra. Allt som allt har vi haft tolv fall av smitta, säger Jarva.

Birkala är en blandning av nybyggen, äldre villor och vacker natur. På de många naturstigarna har man ofta utsikt över insjöarna i regionen. Bild: Catariina Salo/SPT

Inom kommunförvaltningen har man målmedvetet följt de rekommendationer som regeringen och hälsomyndigheterna gett. Men Birkala är en kommun som i hög grad lever på skatteintäkter och vårens coronapermitteringar har gjort ett hål i budgeten. Kommunekonomin ligger på tio miljoner minus, men Jarva tror att det ännu kommer att lösa sig.

– Vår situation är inte helt fruktansvärd, men visst är det lite oroande.

Som borgmästare vald ur Samlingspartiets rader vill Jarva ogärna ta politisk ställning, men säger att sysselsättningsåtgärderna snabbt måste lösas.

– Jag förstår att regeringen haft fullt upp med corona, men nu behöver vi kavla upp ärmarna.

Han oroar sig särskilt för de nya utbildningsstrukturer som planeras. Den förlängda läroplikten är en konkret utgift för kommunerna.

– Men kommer en sådan reform så följer vi förstås den.

I Birkalas förvaltningscentrum finns det både kafé och torg, trots att det inte ser så livligt ut. Bild: Catariina Salo/SPT

Den finska drömmen?

Tillbaka till statsministern. I hennes gamla hemkommun finns både vacker natur och bra förbindelser. Det är inte konstigt att invånarantalet stiger och kvadratmeterpriset med det.

I sina tal under Socialdemokraternas partikongress lyfte Marin ofta fram att hon inte är ensam i sitt arbete som partiledare, allt görs som samarbete. Det är också vad som krävs för att lyckas, har den tidigare Birkalabon sagt.

Det är en tanke som också finns rotad i hembygden.

Birkala skulle knappast klara sig och frodas utan ett tätt samarbete med de kringliggande städerna och kommunerna. Tammerfors, Nokia, Ylöjärvi, alla har de del i Birkalas framgång.

Trots en samlingspartistisk borgmästare lever och andas Birkala på många sätt de socialdemokratiska värderingarna. Marin som själv är den första i sin familj med akademisk utbildning skulle på andra håll i världen kanske kallas ett resultat av den nationella drömmen.

– Marin är ett exempel på att alla har lika möjligheter att nå framgång i livet, konstaterar borgmästare Jarva.

Birkala är en kommun med långa anor, man har hittat fornfynd i närheten och varje år ordnas en medeltidsfestival på orten. Bild: Catariina Salo/SPT

Borgmästaren skämtar med Birkalaborna, som verkar tycka om sin kommunledare. Bild: Catariina Salo/SPT

En växande kommun kräver nybyggen, omdirigeringar hör till vardagen i Birkala. Bild: Catariina Salo/SPT

I Birkala är invånarna tredje mest utbildade i hela Finland. Bild: Catariina Salo/SPT

Borgmästare Marko Jarva (Saml) blickar ut över den byggarbetsplats som kommer att bli ännu ett bostadshus för nyinflyttade Birkalabor. Bild: Catariina Salo/SPT

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning