Birgitta Ulfsson minns sitt liv

Mycket på hjärtat. Birgitta Ulfsson är i vår aktuell med en intervjubok om sitt liv. Bild: Hans Paul

Birgitta Ulfsson spjärnade emot i det längsta men lät sig till slut övertalas. Nu är arbetet med memoarerna på målrakan.

Det började med en text till Göteborgs stadsteaters hemsida. Temat var Matriarkatet inom teatern och flera skådespelare, bland dem Birgitta Ulfsson, intervjuades. Stig Hansén skrev texten och han och Ulfsson kom så bra överens att de fortsatte samtala.

– Efter varje pratstund kom han med en färdig text och undrade om vi inte skulle göra en bok. Men jag var som en kardborre och sade envist nej, berättar Ulfsson.

Till slut lät hon sig övertalas.

– Våra samtal var så stimulerande. Jag visste inte att jag hade så mycket på hjärtat, konstaterar Birgitta Ulfsson i dag.

Resultatet är intervjuboken Med och mot min vilja som utkommer på Förlaget M i mars. Boken ges även ut på finska, med titeln Mikä ettei (Teos) och kommer dessutom att publiceras i Sverige.

Och även om boken handlar om Birgitta Ulfsson värjer hon sig själv för ordet memoarer.

– Det är en intervjubok och ett samtal med Stig Hansén. Två tredjedelar av boken handlar om teatern och om det fantastiska yrke jag har, en tredjedel handlar om mig och min bakgrund.

Vid fyllda 88 har Birgitta Ulfsson fortfarande fullt upp. Halva året bor hon i Sverige, tillsammans med sin man skådespelaren Ivar Wiklander. I Finland finns bland annat ön som Ulfsson kallar sitt hjärtas femte kammare.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning