Birgitta Ulfsson: Med osäkerheten som motor

Karriär och privatliv. Till minne av den nyligen avlidna skådespelaren Birgitta Ulfssons repriseras ett porträtt av henne från 2000. Bild: Seppo Sarkkinen/Yle

– Att kunna tiga är en förutsättning för skådespeleri, säger den nyligen avlidna skådespelaren Birgitta Ulfsson i dagens dokumentär Birgitta Ulfsson – budbärare.

Birgitta Ulfsson, budbärare sänds i Yle Fem i dag söndag kl. 14.01.

När Birgitta Ulfsson minns hurdan hon var som ung teaterelev beskriver hon sig själv som blyg, rädd och osäker.

Men Ulfsson kom på en metod att överbrygga ängsligheten.

– Jag pratade mig ur den. Det är inte bra för en människa att vara rädd och jag har blivit modigare.

– Men osäkerheten har alltid varit min motor.

I dokumentären Birgitta Ulfsson – budbärare, regisserad av Jaana Semeri och en repris från 2000, möter vi Ulfsson ute på den älskade ön i Ekenäs skärgård och i samtal i Göteborg där det ena av hennes stadshem finns.

På 1980-talet mötte Birgitta Ulfsson den svenske skådespelaren Iwar Wiklander som blev hennes andre make.

Utan Wiklander vid sin sida hade hon knappast stannat i Sverige tror hon.

– Jag blir aldrig rikssvensk, det är helt klart.

– En förutsättning för att jag ska kunna bo i Göteborg är att jag snabbt och enkelt kan komma till Finland, säger Ulfsson och ger sig in på en rolig redogörelse för hur det känns när hon tröttnar på det land hon då befinner sig i.

Birgitta Ulfsson har i flera decennier varit en inofficiell Finlandsambassadör i Sverige och gjort succé med bland annat sina visaftnar, tillsammans med pianisten Lowe Pettersson.

Dokumentären är generös med klipp från framträdanden på olika scener och på restaurang Kosmos, för att inte tala om alla klipp från de otaliga pjäser, revyer och filmer som Birgitta Ulfsson hann medverka i under sin magnifika karriär.

Helt underbar är den intervju som gjordes i samband med inspelningen av tv-filmen Viimeiset mitalit i regi av Heidi Köngäs.

I filmen spelar den då 72-årige Ulfsson en 90-årig kvinna och trivs uppenbarligen med att i sminklogen förvandlas till en illvillig käring.

– Elak är ett bra ord och fult är också fint. Men att bli förskönad är illa.

Länge var paret Lasse & Bisse ett begrepp. Birgitta Ulfsson och Lasse Pöysti var gifta i 32 år. De fick två söner och levde och jobbade ihop.

– Att spela mot Lasse var en njutning men att repetera med honom var jobbigt eftersom vi var så olika.

– Jag hade aldrig velat vara utan de där åren. De var svåra men givande

Vänskapen mellan Pöysti och Ulfsson höll i sig efter skilsmässan. Dokumentären visar en gemytlig repetitionspaus då de forna äkta hälfterna tillsammans med sonen Tom Pöysti diskuterar vardagliga frågor som abborrfiléer och bildäck. Det slitsamma jobbet på scenen och framför kameran är plötsligt avlägset.

Annika Hällsten Reporter

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning