Birgitta Ulfsson är död

Birgitta Ulfsson (1928-2017). Bild: HBL-arkiv/Richard Nordgren

Skådespelaren Birgitta Ulfsson somnade stilla in under söndagen i sitt Helsingforshem, i närvaro av sin familj. Hon blev 89 år gammal.

Därmed är en av finlandssvensk teaters verkliga profiler borta. Ulfssons karriär blev exempellöst omfångsrik, med en startpunkt vid Svenska Teaterns scenskola 1948 och en sista roll i Lucas Svenssons Fosterlandet så sent som 2015 på Göteborgsstadsteater.

Däremellan blev Tove Jansson-tolkningarna, Lilla Teatern samt samarbetet med dess legendariska chef Vivica Bandler och exmaken Lasse Pöysti viktiga hållpunkter i en karriär som gjorde henne till "Bisse" för en stor del av hemmapubliken.

Ulfsson hann även ge ut en bok om sitt liv, Med och mot min vilja som hon producerade med Stig Hansén och gav ut på Förlaget M i år.

Då HBL:s teaterredaktör Isabella Rothberg recenserade boken i HBL den 3 mars fann hon den sprudlande, intelligent och rolig: "Det är omöjligt att inte engageras av skådespelarlegenden Birgitta Ulfssons livshistoria, särskilt som hon själv formulerar den så briljant," skrev Rothberg:

"Nej, det finns inget pretentiöst, högdraget eller torrt över den här teaterbiografin. Den går att läsa i ett huj vilket heller inte är ett tecken på ytlighet, tvärtom visar Birgitta Ulfsson att det går att vara folkbildande och underhållande på samma gång."

Nu har detta folkbildande och underhållande konstnärsskap kommit till sitt slut.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning