Mercedes-Benz bilar speglar historien

Första bilen. Carl Benz motoriserade trehjuling (Patent-Motorwagen No. 1) från 1886 var den första patenterade bilen i världen. Den utställda bilen är en replika. Gottfried Daimler lanserade några månader senare den första fyrhjuliga bilen, som syns i bakgrunden. Männen bodde 100 km ifrån varandra, men träffades aldrig personligen fast deras företag senare fusionerades. Bild: Bo Ingves

Mercedes-Benz museum i Stuttgart beskriver inte endast bilmärkets historia med start från bensinbilens födelseår 1886, utan ger samtidigt en tillbakablick på Tysklands historia.

Rundvandringen börjar på sjunde våningen med sina autentiska eller exakta replikafordon från slutet av 1800-talet. I nedåtgående cirklar reser man sedan genom historien mot modernare tider.

På vägen genom museet återges bland annat Tysklands krigiska historia utan omskrivningar. Man sticker exempelvis inte under stol med att Mercedes använde tvångsarbetare under andra världskriget.

Det rådde dock fred när Carl Benz patenterade sin bensindrivna trehjuling Patent Motorwagen den 29 januari 1886. Genuina hästkrafter drog vid den tiden i sävlig takt droskor och andra rullande vagnar i tyska Mannheim där företaget Benz & Cie. fungerade.

Samtidigt utvecklade Gottfried Daimler i Cannstatt, cirka 100 km från Mannheim, helt separat ett fyrhjuligt motoriserat fordon. Det lanserades några månader senare och räknas som den första fyrhjuliga bilen. Fast företagen senare skulle fusioneras och skapa produktnamnet Mercedes-Benz träffades de två männen aldrig personligen.

Samlad 1950-talsskönhet. I förgrunden de kanske mest legendariska Mercedes-Benz: gråa 300 SL coupe med sina uppåtgånde dörrar, gemenligen kallad måsvingen. Bilen tillverkades 1954–1957 och var baserad på den framgångsrika racerbilen 300 SL från 1952. Måsvingen ersattes 1957 av den öppna röda sportstern som blev en storsäljare i USA. Till vänster är sportvagnen 300 SLR. Den gjordes för tävlingssäsongen 1956 men då Mercedes uteblev från serien användes den i stället av testchefen Rudolf Uhlenhaul som företagsbil. Det var något att bräda grannarna med! Bild: Bo Ingves

Kvinnan bakom allt

Kvinnor har spelat en framträdande roll i bilhistorien. Det gäller inte minst Carl Benz hustru Bertha, som tillsammans med parets två söner gjorde en verklig långtur med mannens trehjuling i augusti 1886. Det skapade någonting som i dag skulle kallas för hajp kring produkten.

Det låg också en kvinna bakom varumärket som kom att heta Mercedes-Benz när Benz & Cie. fusionerades med Daimler Motoren-Gesellschaft 1926.

Bakgrunden är att tävlingsföraren och Daimler-importören Emil Jellinek i Frankrike beställde en specialgjord tävlingsbil vid ingången till 1900-talet. Bilen döptes till Mercedes efter Jellineks dotter och 1902 registrerades namnet som Daimlers varumärke.

Nämnas kan att bilen hade planerats av Daimlers dåvarande tekniska chef Wilhelm Maybach som några år senare lämnade företaget och började tillverka lyxbilar under eget namn. Det företaget köptes av Daimler-koncernen 1960 och namnet fortlever i koncernens exklusivaste bilar.

Första bussen. Benz & Cie. byggde den första motoriserade bussen 1895. Bensinmotorn hade fantastiska fem hästkrafter. Originalet existerar inte längre. Bild: Bo Ingves

Blixten. Benz 200 PS (med 200 hästkrafter) från 1909 körde som första europeiska bil över 200 km/tim. Bild: Bo Ingves

Roadster à la 1936. Mercedes-Benz 500 K var tillverkarens showstopper på 1930-talet och roadstern var den dyraste och elegantaste versionen. Bild: Bo Ingves

Politisk draghjälp

Efter andra världskriget föddes det moderna Tyskland i och med återuppbyggnadsundret och då dagens förbundsstat grundades 1949. Mercedes-Benz 300 (med den interna produktionskoden W186) fick exempelvis smeknamnet "Adenauer" efter den första västtyska förbundskanslern Konrad Adenauer.

Gratisreklamen gav ett lyft åt försäljningen och företaget började snart på allvar etablera sig på den internationella marknaden. Redan i början av 1950-talet byggdes monteringsfabriker i Argentina, Brasilien och Indien.

I början av 1950-talet återkom märket även på tävlingsbanorna. Racerbilen 300 SL (W194) vann Le Mans när den presenterades 1952 och kulmen nåddes när legenden Juan Manuel Fangio blev tvåfaldig F1-världsmästare 1954 och 1955 med F1-bilen W196.

Formelbilen utgjorde också grunden för den tvåsitsiga sportvagnen 300 SLR (W196S) som var helt överlägsen i 1955 års sportvagnsracingserie.

Tävlingsverksamheten upphörde dock för flera decennier efter säsongen 1955, efter att en Mercedes 300 SLR var inblandad i en jätteolycka i Le Mans 1955. Över 80 åskådare dog i olyckan som är den allvarligaste i sitt slag genom tiderna.

Häftigt. Mercedes-Benz museum öppnades 2006 invid fabriken i Untertürkheim i Stuttgart. Den här originella byggnaden ersatte det ursprungliga museet som hade öppnats redan 1936. Bild: Bo Ingves

Mika Häkkinen. Efter en jättelik olycka i Le Mans (med 83 dödsoffer och närmare 200 skadade) lade Mercedes ner tävlingsverksamheten 1955 och återupptog den först mot slutet av 1980-talet tillsammans med Sauber. Efter Juan Manuel Fangios dubbeltitlar 1954 och 1955 blev Mika Häkkinen märkets första F1-världsmästare 1998 i en McLaren-Mercedes. Bild: Bo Ingves

Snabbtransport. Det här märkliga fordonet gjordes i ett exemplar för att kunna transportera tävlingsbilar i motorvägshastighet. Bild: Bo Ingves

Grunden lades

Räckan av läckra sportbilar tog ändå inte slut fast tävlingsverksamheten upphörde. "Måsvingen" 300 SL (W198, 1954–1957) är väl en av bilhistoriens mest ikoniska bilar.

Den hade ärvt sin starka och ultralätta aluminiumram av den ursprungliga tävlingsversionen från 1952, vilket gjorde att normala dörrar inte kunde monteras på bilen. År 1957 ersattes den av 300 SL Roadster som hade en modifierad ram som gav utrymme för vanliga dörrar.

Under 1950-talet befäste Mercedes-Benz med de ovannämnda bilarna märkets status som lyx- och sportbilstillverkare även om märket också gör vanliga personbilar, såsom A-och B-serierna.

Faktum är (åtminstone enligt min åsikt) att dagens strömlinjeformade fordon bleknar i jämförelse med gångna tiders runda charm. Sedan kan det vara en annan sak när man sätter sig i en modern bil som så gott som styr sig själv. Annat var det förr, på gott och ont!

Merceds-Benz Museum i Stuttgart håller öppet tisdag–söndag kl. 9–18. Inträdesavgift 10 euro.

Utställningen omfattar över 160 fordon med allt från gamla rariteter till racerbilar från olika eror och en uppsjö av specialfordon.

Adress: Mercedesstraße 100, 70372 Stuttgart. Spårvagnshållplats finns på gångavstånd från museet.

Som ett tips kan sägas att maten är god och inte alltför dyr i museets restaurang på nedersta våningen. Invid restaurangen finns en stor återförsäljare och en del modernare fordon utställda.

Tilläggsuppgifter: www.mercedes-benz.com/museum.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning