Billigt blåstest för covid-19 ska testas på Dals hälsostation i Helsingfors

I nuläget är coronatest dyra och det tar länge att få svar. Nu hoppas experter på bättre lycka med blåstest. Bild: Octavio Jones/LEHTIKUVA-AFP

På Dals hälsostation i Helsingfors kommer ett blåstest för covid-19. Om det funkar kan det vara det snabbaste och billigaste coronatestet i världen hittills.

Ett test kostar två euro och resultatet fås på två minuter. Om blåstestet fungerar skulle stora grupper kunna testas på kort tid.

Ett nytt försök med blåstest väntas ge svar på om coronaviruset kan registreras i patientens utandning och om en tillförlitlig virusdiagnos kan ställas via ett blåstest.

Försöket görs i samarbete mellan det finska företaget Deep Sensing Algorithms, innovationsföretaget Forum Virium Helsinki och social- och hälsovårdssektorn i Helsingfors.

De som kommer till Dals hälsostation för ett vanligt coronatest tillfrågas om de också vill ta ett blåstest. Att delta i undersökningen är frivilligt.

Undersökningen med kontrollgruppen påbörjas i Helsingfors och Kazakstan. Senare under sommaren breddas undersökningen till Nederländerna och USA.

De första blåstesten levereras i augusti, skriver Forum Virum i ett pressmeddelande.

Finlands testkapacitet uppgår i nuläget till 13 000 coronatest per dag. Under föregående dygn har 2 000 personer testats för coronaviruset.

Inom den privata vården kostar ett coronatest just nu 200 euro. Det kan dessutom ta upp till flera dagar innan patienten får provresultatet.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning