Billiga mensskydd ingen självklarhet

En kvinna kan behöva lägga tusentals euro på mensskydd under sin livstid.

Att prata om mens är fortfarande tabu i vissa sammanhang och en del känner till och med skam över att ha mens, detta bygger på patriarkala strukturer och hör stenåldern till. Mens är en global jämställdhetsfråga och vi anser att tabun kring mens borde försvinna, ett litet steg på vägen kunde vara att slopa mervärdesskatten på mensskydd.

I Finland klassas tamponger och bindor som en lyxvara och omfattas av en mervärdesskatt på 24 procent, vilket är bland de högsta i hela EU. Mens är ingenting man väljer att ha och mensskydd är ingenting man väljer att lägga pengar på, det är sannerligen inget man köper när man vill unna sig något lyxigt. I de flesta fall är det kvinnor som har mens och genom en sänkning av skatten kunde vi minska på en av de flera strukturella utgifter som kvinnor betalar på grund av sitt kön.

En kvinna kan behöva lägga tusentals euro på mensskydd under sin livstid. I till exempel en familj där det finns flera som menstruerar, eller för en studerande, kan kostnaden för mensskydd vara betydande för privatekonomin. Oavsett inkomst ska alla ha råd med mensskydd utan att behöva oroa sig för vad det kostar. Det enda rättvisa vore om nödvändiga hälsoprodukter som dessa omfattades av en lägre moms.

Att ha råd med mens är en mänsklig rättighet och tillgång till billigt mensskydd är en nödvändighet, men trots det fortfarande ingen självklarhet.

Ellinor Juth sekreterare, jämställdhetsutskottet, Svensk Ungdom

Byggnadsarv kräver vård och goda produkter

På Illby gård i Borgå värnar man om det gamla genom att ta väl hand om sina byggnader. Målningen av karaktärshuset var ett stort projekt, men något man räknar med att ha glädje av länge. 13.6.2019 - 09.39