Två personer greps efter biljakt misstänkta för polisskjutningen i Borgå

De två männen greps på E12:an mellan Tammerfors och Ylöjärvi på söndagskvällen. Personerna i den flyende bilen sköt mot poliserna som följde bilen. De misstänkta ska också ha kört mot polisbilarna. Bild: Mika Kanerva/Lehtikuva

De gripna sköt mot polisen och körde mot polisbilarna. Se bilder från gripandet.

Centralkriminalpolisen meddelar att gripandet skedde 20.36 efter en biljakt från Tammerfors mot Ylöjärvi. Innan fasttagandet ska personerna i den flyende bilen ha skjutit mot poliserna som följde bilen. De misstänkta ska också ha kört mot polisbilarna.

Polisöverdirektör Seppo Kolehmainen säger till Yle att polisen nu utreder vilka de gripna är och om de har koppling till Borgådådet. Kolehmainen vill inte ta ställning till de gripnas nationalitet eller övriga bakgrund, eller om fallen har kopplingar till organiserad brottslighet.

Till MTV3 säger Kolehmainen att det inte finns några tecken på organiserad brottslighet.

– Jag har ingen kännedom om något som skulle tyda på det, med det kan inte heller uteslutas.

Det var under natten mot söndagen som två poliser skottskadades under ett utryckningsuppdrag i Ölstens industriområde i Borgå. Fallet utreds som mordförsök. Poliserna har fått sjukhusvård och deras skador är inte livshotande. Den ene har fått komma hem medan den andre fortfarande vårdas på sjukhus. Under sin presskonferens tidigare under dagen sade polisen att polisernas skyddsutrustning kan ha räddat deras liv.

Det finns inga uppgifter om att någon skulle ha skadats i samband med biljakten och gripandena i Tammerforstrakten, skriver Centralkriminalpolisen på Twitter. Däremot har polisens materiel fått skador då de misstänkta skjutit och kört mot polisbilarna.

Polisen informerar mer om fallet på måndagen.

Bild: Mika Kanerva

Bild: Mika Kanerva/Lehtikuva

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning