Bilist, förbered dig för höstens utmaningar!

Trafikskyddet påminner om att vägarna redan kan vara hala på sina ställen. Foto: Mikael Piippo/SPT Bild: Mikael Piippo/SPT

Var tredje bilist hamnar i farliga situationer på grund av halka och dåligt väglag. Trafikskyddet påminner om att anpassa hastigheten efter situationen och om att hålla trygga avstånd när nattfrosten sätter in.

Hela landet har redan fått sin beskärda del av kalla nätter och morgnar, därför varnar Trafikskyddet om att anpassa sin körning enligt rådande situation. Vägarna kan bli hala fast temperaturen bara skulle nudda minusstrecket under natten.

– Det kan speciellt vara halt på broar, i kurvor, vid fältöppningar och på skuggiga ställen. Dessa områden kan vara hala hela dagen trots att det är isfritt på andra ställen, säger Trafikskyddets Erkka Savolainen i ett pressmeddelande.

Över hälften av de bilister som svarat på Trafikskyddets förfrågning om farliga situationer i trafiken tycker att det är krävande att köra vid dåligt väglag. Nästan var tredje peson som svarade hade hamnat i en farlig situation på grund av halt eller dåligt väglag. Undersökningen gjordes i december 2018.

Trafikskyddet påminner om att dåligt väglag i sig inte orsakar olyckor.

– Hala vägar förlänger helt enkelt bromssträckan. Det är bra att komma ihåg att halkan i sig själv inte orsakar olyckor utan förarens egna handlingar, eller egentligen bristen av dem, säger Savolainen.

Anpassa situationshastigheten enligt väglaget, trafiken och den egna körskickligheten.

Håll ett tryggt avstånd till bilen framför.

Undvik kraftiga manövrar.

Håll måttlig hastighet i kurvor.

Överväg en extra gång om du behöver göra en omkörning.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning