Biles ser slutet på karriären – "Min kropp håller på att falla sönder"

Simone Biles blir med stor sannolikhet alla tiders mesta VM-medaljör i samband med mästerskapen i Stuttgart i höst. Bild: AP Photo/Vadim Ghirda

Simone Biles, alla tiders bästa gymnast, säger att OS i Tokyo blir hennes sista olympiska spel. Före det ska hon skriva ett nytt stycke VM-historia och bli alla tiders mesta medaljör.

OS i Tokyo nästa år blir de sista olympiska spelen för den 18-faldiga mästerskapsguldmedaljören Simone Biles. Den 22-åriga amerikanska superstjärnan säger i en intervju för brittiska BBC att hon känner konstant smärta och därför inte ser en fortsättning på den olympiska karriären efter Tokyo.

– Jag känner att min kropp varit med om mycket och att den håller på att falla sönder. Man kan inte se det men jag känner det rätt ofta, säger hon.

Biles tog gymnastikvärlden med storm då hon vann fyra OS-guld och ett brons i Rio de Janeiro 2016. Före det hade hon vunnit 14 VM-medaljer men framgångarna i OS fick den breda idrottspubliken att öppna ögonen för henne.

Biles har kallats alla tiders bästa gymnast och hennes 20 VM-medaljer är tangerat rekord tillsammans med Svetlana Chorkina. Biles är enda gymnasten som vunnit fyra VM-guld i mångkamp. I oktober har den 145 centimeter långa amerikanskan chansen att bli ensam med rekordet då VM avgörs i Stuttgart.

Men framgången har sitt pris. Biles kropp är sliten och hon känner av den oerhört krävande och hårda träningen varje dag.

– Jag känner smärta största delen av tiden men på sitt sätt känns det helt rätt att göra det. Om jag inte kände smärta kanske jag kunde göra mera, säger hon till BBC.

Paus efter OS i Rio

Efter OS i Rio de Janeiro 2016 tog Biles ledigt från gymnastiken och gjorde comeback först 2018. Och hon visade direkt med största beslutsamhet att hon fortfarande är bäst då hon vann fyra VM-guld.

Men det är inte bara Biles kropp som fått ta smällar. Hon är en av över 250 gymnaster utsatts för sexuella övergrepp av amerikanska landslagsläkaren Larry Nassar.

"De flesta av er känner mig som en glad, fnittrig och energisk tjej. Men den senaste tiden har jag känt mig knäckt och ju mer jag försökt tysta rösterna i mitt huvud desto högre har de skrikit. Jag är inte rädd för att berätta längre. Jag är också en av alla de överlevande som har utnyttjats sexuellt av Larry Nassar", skrev Biles i januari 2018 då hon första gången öppet berättade om övergreppen.

Skandalen uppdagades i september 2016 – bara en månad efter OS i Rio – och är också en bidragande orsak till att Biles tog paus från sporten. Nassar dömdes till 175 års fängelse för övergreppen. Han hade tidigare dömts till 60 års fängelse för innehav av barnpornografi.

– Jag var så utmattad att jag kände att jag behövde en paus. Jag var slut både fysiskt och psykiskt, säger hon i en intervju för The Guardian.

– Jag går i terapi för att få hjälp efter det som hände. Det fanns stunder då jag inte ville sätta min fot i en träningslokal men jag tänker inte låta det jag utsattes för hålla mig borta från min passion och de mål jag fortfarande har, säger hon.

22-åringen Simone Biles har vunnit fem OS-medaljer och 20 VM-medaljer.

OS:

2016: 4 guld (mångkamp lag, mångkamp, hopp, fristående), 1 brons (bom).

VM:

2013: 2 guld (mångkamp, fristående), 1 silver (hopp), 1 brons (bom).

2014: 4 guld (mångkamp lag, mångkamp, fristående, bom), 1 silver (hopp).

2015: 4 guld (mångkamp lag, mångkamp, fristående, bom), 1 brons (hopp).

2018: 4 guld (mångkamp lag, mångkamp, fristående, hopp), 1 silver (barr), 1 brons (bom).

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning