Bildspel: Black Lives Matter-demonstration i Malmö

Demonstranterna tågade genom centrala Malmö. Bild: Andreas Hillergren/TT

Demonstranterna i Malmö har avslutat sin manifestation och tågat genom centrala Malmö. Polisen har valt att under kvällen enbart föra dialog och undvika ingripanden.

Inga ingripanden har gjorts under kvällen, enligt polisen som redan klockan 17.55 tog beslut om att upplösa den antirasistiska demonstrationen vid Ribersborg. Men demonstranterna stannade kvar, och uppgick då till drygt tusen deltagare, enligt polisens beräkningar.

"Väldigt ledsen"

Slagorden avlöste varandra. Om och om igen knäböjde demonstranterna. Många var känslomässigt berörda. Få ville gå därifrån.

– Det är dags att visa att sådant här inte tolereras längre. Det är viktigt för mig att vara här, säger Zakaria Farah till TT strax innan demonstrationen avslutades.

Demonstranterna tågade genom centrala Malmö. Bild: Andreas Hillergren/TT

Bakgrunden till protesten är den 46-årige svarte amerikanen George Floyds död i USA i samband med ett polisingripande. Reaktionerna och avskyn är stor, och händelsen blev startskottet på demonstrationerna som sker runt omkring i världen.

– Jag har varit väldigt ledsen de senaste dagarna och inte vetat vad jag ska göra, sade Malmöbon Melissa Atshika, som tog sig till Ribersborg för att protestera mot rasism.

Senare rörde sig ett tåg med hundratals demonstranter från Ribersborg mot Möllevångstorget och vidare mot Värnhemstorget.

Yasser Alsalamah demonstrerar till stöd för Black lives matter-rörelsen på Ribersborgsstranden i Malmö på torsdagen. Bild: Andreas Hillergren/TT

Oroligt i Stockholm

Även i Sverige vill många stötta Black lives matter-rörelsen, men under onsdagen utbröt oroligheter sedan polisen upplöste demonstrationen i Stockholm – på grund av coronarestriktionerna som inte tillåter folksamlingar över 50 personer.

Trots det hade arrangören i Malmö fått tillstånd att hålla en demonstration på Ribersborgsstranden.

– Vi har att förhålla oss till Folkhälsomyndighetens riktlinjer och vi har arrangörens förståelse för detta, men vi har möjlighet att upplösa demonstrationen. Men vi kommer att använda oss av samtal och dialog så långt det någonsin går, sade polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford tidigare under torsdagen.

Malmöbon Kebe Amadou stod redo med sin skylt. Han underströk att han är frisk och känner sig säker, och att han självklart inte kommit hit om han haft symtom.

– Om man ser någon bli dödad, så glömmer man corona. Jag glömmer corona i dessa tider, säger han.

Kebe Amadou demonstrerar till stöd för Black lives matter-rörelsen på Ribersborgsstranden i Malmö på torsdagen. Bild: Andreas Hillergren/TT

Demonstranterna tågade genom centrala Malmö. Bild: Andreas Hillergren/TT

Melissa Atshika demonstrerar till stöd för Black lives matter-rörelsen på Ribersborgsstranden i Malmö på torsdagen. Bild: Andreas Hillergren/TT

Polisen har beslutat att upplösa demonstrationen i Malmö till stöd för Black lives matter-rörelsen. Bild: Andreas Hillergren/TT

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning