Bilder från Trumps ceremoni kapades – fixades till så att folkmassan skulle se större ut

Bild från Barack Obamas installationsceremoni till vänster – och Donald Trumps till höger. Bägge bilder togs vid ungefär samma tid på respektive dag, från Washington-monumentet. Arkivbilder Bild: TT/AP

En regeringsanlitad fotograf som tog bilder av installationsceremonin där Donald Trump svors in som USA:s president erkänner: Bilder som visades fixades till för att det skulle se ut som att folkmassan var större.

Det visar dokument från en utredning som The Guardian fått från det amerikanska inrikesdepartementet.

Mediernas bilder från ceremonin jämfördes med bilder från Barack Obamas ceremoni, där folkmassan var väsentligt större. Trumps dåvarande pressekreterare Sean Spicer insisterade ändå vid en presskonferens efteråt på att det var "den största publiken någonsin att bevittna en installationsceremoni – punkt slut".

Tjänstemän berättar dock för utredarna att Donald Trump ringde upp Michael Reynolds, chefen för USA:s myndighet för nationalparker och monument, tidigt på morgonen dagen efter ceremonin för att be om fler bilder. Sean Spicer ringde också upp myndigheten flera gånger den dagen för att få tag i mer smickrande bilder.

Fotografen berättar att han blev kontaktad och därefter kapade sina bilder där publiken tog slut.

"Han sade sig ha gjort så för att visa det hade varit en större publik", noterar utredarna i dokumenten.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 4.11.2019 - 00.00

Mer läsning