Bilder från en dyster kväll i Kuopios historia

Hela området kring köpcentret Herman är avspärrat. Bild: Sofia Westerholm/SPT

Oktobermånads första dag fick ett oerhört dystert slut. Våldsdådet har skakat hela staden och kyrkan öppnar upp sina dörrar för sörjande.

Det är en mycket tyst och dämpad stämning som råder i Kuopio på tisdagskvällen. Regnet står som spön i backen och himlen är jämngrå.

Området kring köpcentret Herman, där våldsdådet som tog åtminstone ett människoliv skedde tidigare samma dag, är nu alldeles folktomt. Alla butiker i köpcentret är stängda, bortsett från en av de större butikerna som ligger i en åtskiljd byggnad. Polisband med budskapet "polis avspärrat" omringar både den delen av byggnaden där butikerna finns och den delen där den drabbade skolan ligger.

Herman-köpcentret håller stängt och polisutredningen pågår innanför köpcentrets väggar. Bild: Sofia Westerholm/SPT

En familj anländer till platsen för att lägga ner en bukett blommor och ett minnesljus. Utöver dem syns endast poliser till: vitklädda poliser som utför teknisk undersökning innanför köpcentrets väggar och grönklädda som arbetar utanför.

Inne i centrum av Kuopio, omkring fyra kilometer bort, är krisarbetet i full gång. Röda Korsets arbetare patrullerar runt på gatorna och finns till för var och en som känner att den behöver få prata. Domkyrkan har också öppnat upp sina dörrar denna kväll för att erbjuda stöd åt dem som behöver det.

Det är ett sannerligen grått och dystert Kuopio som går till sängs under oktobermånads första dag.

Den första minnesbuketten och det första minnesljuset läggs ner vid platsen där dådet skedde. Bild: Sofia Westerholm/SPT

Innanför köpcentrets väggar pågick under tisdagskvällen den tekniska undersökningen. Bild: Sofia Westerholm/SPT

Utanför köpcentret var undersökningen i full gång under kvällens gång. Bild: Sofia Westerholm/SPT

Domkyrkan i Kuopio stod öppen för att ta emot dem som behövde stöd. Bild: Sofia Westerholm/SPT

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning